5 kreativnih načina kako uštediti novac

Zanimljivim načinima sačuvajte novac za crne dane

U vrijeme kada je novca manje i dalje postoji način kako da se sačuva određena suma novca svakog mjeseca. Mnogi misle kako je to teško, ali ustvari nije. Dovoljno je imati malo jaču volju da bi se ovih 5 kreativnih načina kako uštediti novac isplatilo.

Supermarket

Supermarketi su mjesta koja tjeraju ljude da nesvjesno troše više novca. Oni su razvili marketinšku strategiju u prodaji koja se svodi na to da čak i kada su proizvodi na rasprodaji, prodavnica zarađuje. Proizvodi koji su jeftiniji se mogu pronaći u lokalnim prodavnicama. Svježe voće i povrće je uvijek dostupno u lokalnim radnjama, dok u velikim supermarketima to isto povrće može stajati i po mjesec dana. U supermarketima se može uštediti ako se kupuje na veće količine i to proizvodi koji su dužeg trajanja.

Kako uštediti novac

Zalihe hrane

Prije svake kupovine, potrebno je pregledati zalihe hrane. Ovo će pomoći da se hrana u ostavi ne pokvari, da se pojede na vrijeme i da se izbjegne kupovina istih proizvoda. Osoba treba da se zamisli koliko hrane (novca) mjesečno baci, jer jednostavno nije bila u stanju da je pojede na vrijeme. Savjetuje se kupovina manjih porcija hrane kako bi se izbjeglo nakupljanje i bacanje.

Recepti za jela

Hrana kao što je riža, tjestenina i slični proizvodi su dosta jeftini, a sa njima se može napraviti izvanredan ručak. Postoji mnogo recepata koji su jednostavni za praviti, a jako su ukusni. Plus, što ovi proizvodi imaju duži vijek trajanja pa su idealni za pravljenje zaliha, što dalje znači i štednju novca.

Prodaja dječije odjeće

Djeca brzo rastu i prerastaju svoju odjeću. Dobar način zarade je i prodaja odjeće u koju oni više ne mogu stati. Dobijeni novac će se potrošiti na novu odjeću, ali bar se ne mora opet trošiti novac iz vlastitog džepa.

Besplatna zabava

Mnogi roditelji vode svoju djecu u obližnje supermarkete koji imaju poseban dio za djecu gdje se ona mogu besplatno igrati.

Slobodno vrijeme sa djecom se može provoditi u obližnjem parku ili izletištu. Čak i porodični piknik dolazi u obzir, sa hranom koja se nosi od kuće. Porodična šetnja ili igranje zabavnih igara može uštediti velike količine novca.

Načina za uštedu ima mnogo, samo treba biti kreativan i domišljat. Svi oni koji žele da uštede neka probaju ove prijedloge i usput smisle nove, još zanimljivije i bićete iznenađeni koliko novca ćete tako  sačuvati.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...