5 razloga zašto nemamo novca

Zapisivanje troškova

Mnogi žive od plate do plate, kriveći svoje poslodavce da ih ne plaćaju dovoljno ili druge ljude koje mogu povezati sa nedostatkom novca. Poslodavac nije kriv, već smo sami krivi. Čak i da je plata viša od prosjeka, sa lošim navikama ni ona ne bi potrajala.

5 razloga zašto nemamo novca su uglavnom odluke o kojima se ne razmisli dobro, kako bi se uskladili zarada i troškovi i dobro raspodijelila plata.

Vikendi koji bi se trebali provesti u odmaranju, uglavnom završe odlaskom vani i usputnom kupovinom koja može učiniti najviše štete budžetu. Bilo da je to kupovina na sniženju, ispijanje pića u kafićima, jedenje u restoranima ili odlazak u klub, uvijek se radi nešto što će novčanik učini mnogo lakšim do ponedeljka.
Postoje i drugi načini zabave vikendom, kao na primjer, odlazak u prirodu i uživanje u okruženju ili čitanje knjige koja se danima zapostavlja.

Neimanje novca

Otkako se koriste kartice, mnogi ne prate svoje troškove. Prije je bilo mnogo lakše, izvadi se novčanik i probroji novac, dok sa karticama treba vremena da se provjeri stanje što se mnogima i ne radi, a one ne mogu same reći da je ograničenje probijeno. Najbolji način za uštedu je korišćenje određene sume novca za jedan vremenski rok. Tako će se dobiti i uvid koliko novca je mjesečno potrošeno. Plus, što bankama „prija“ kada korisnici ne provjeravaju svoje račune i troškove, pa još i dodaju kamatu za ne plaćanje.

Najbolja hrana je ona koja se kupi i napravi od svog novca. Neke vrste hrane ipak treba profesionalac da pripremi, ali to nije razlog da se stalno jede vani, jer to najviše izvlači novac iz džepova. Za primjer, od jednog pileta se mogu napraviti 4 različita jela, dok to isto pile u restoranu košta tri puta više. Još jedan od načina uštede je i pripremanje jela za posao. Ovako se neće samo uštediti, već će se i jesti zdravija hrana.

Navike poput pušenja ili opijanja mogu izvući mnogo novca. Čak i kupovina video igrica, časopisa ili stripova može to isto uraditi. Generalno, sve do čega je nekome toliko stalo da bi i zadnji novčić dao za to, nije dobro. Ako je navika toliko zavladala životom onda je potrebno javiti se profesionalcu, druga stvar je da će, sa prestankom te navike, znatan dio novca biti sačuvan, što može u potpunosti iznenaditi osobu, a i poboljšati joj zdravlje.

Dosta ljudi se naviklo da nema novca i to prihvataju kao normalnu situaciju. Čak i ako odrade koji sat više na poslu i dobiju veću platu prvo na pameti je kako potrošiti taj dodatni novac. Umjesto toga, taj novac bi se trebao staviti na račun što prije ili platiti neki dug koji se vuče mjesecima. Osoba kojoj uvijek nedostaje novca je navikla na taj osjećaj pa dok god nije gladna i žedna, sve je dobro.

Vrijeme je za promjene

Da bi došlo do nekih promjena potrebno je uvidjeti stanje i razmisliti o tome kako najbolje uštediti novac i živjeti lagodnim životom.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...