8 načina kako uštediti novac i smanjiti račune

Kontrolišite visinu računa

Mnogo ljudi se danas bori sa računima koji su mnogo viši nego u 2012. godini. Pa neka 2013. počne sa nekoliko efikasnih savjeta koji će svima uštediti novac i smanjiti račune.

– Upotreba štednih sijalica

Ako se već ne koriste u domu, savjetuje se zamjena običnih sijalica sa štednim sijalicama. Iako se možda čini da su te sijalice skupe, one ustvari traju do 10 puta duže od običnih sijalica. Ovo je jednostavan način uštede, a jako efikasan.

– Gašenje svjetla

Ova sitnica može uštediti dosta novca, samo kada jednom pređe u naviku. Neki ne gase svjetla iz jednostavnog razloga, a to je jer ih zaborave.

– Isključite aparate

Ovo je još jedan lagan način na koji se može uštediti novac. U toku jednog istraživanja saznalo se da čak 6 procenata energije kućni aparati troše čak i kada su nisu u upotrebi, pa ih je ipak najbolje isključiti skroz iz struje.

Uštedite novac gaseći svjetlo

– Odabir odgovarajućih aparata

Kada se kupuje nova tehnika za stan, savjetuje se da se bira ona koja štedi energiju isto kao i sijalice. Iako su ti aparati skupi, oni se isplate. Mašine za pranje veša, mašine za pranje suđa, frižideri i slični aparati koriste najviše energije, nabavkom onih kojih štede električnu energiju kroz svoj rad će smanjiti račun pa skoro za 50 procenata.

– Ručno pranje suđa

Ručno pranje suđa nije teško i svako ga može obavljati, a pomoć mogu pružiti i djeca koja će ga sušiti poslije pranja. Ukoliko se ipak ne može prati bez mašine, onda se savjetuje da se isključi toplo sušenje suđa i da se suši na vazduhu. Ovo će i te kako smanjiti račun.

– Korišćenje ventilatora i otvaranje prozora

Svi oni koji imaju privilegiju da imaju klima uređaj kod svoje kuće, znaju koliko su im računi viši tokom ljeta. Međutim, postoji mnogo drugih načina kako kuću učiniti rashladnom. Korišćenje ventilatora i otvaranje prozora će prijatno rashladiti kuću, a računi neće biti previsoki tokom ljeta.

– Nabavka zavjesa

Prekrivanje prozora sa zavjesama ljeti će pomoći da kuća bude rashlađenija. Zimi će deblje zavjese čuvati toplinu u kući. Tako da, osim što zavjese izgledaju lijepo, prekrivajući prozore ljeti će se i rad klima uređaja smanjiti.

– Smanjenje rada grijalice

Ako je primarni cilj smanjenje računa za struju onda je i ovo jedan od načina koji se savjetuje da se isproba. Prije nego što se upali grijalica, predlaže se oblačenje još jednog sloja odjeće ili prekrivanje pokrivačem.

Svakodnevna ušteda

Probavajući ovih 8 načina kako uštediti novac i smanjiti račune će sigurno pomoći u 2013. godini. Praveći ove sitne promjene, znatno će se umanjiti iznos računa.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...