Catan za sve ljubitelje kompleksnijih društvenih igara

Društvena igra Catan, odličan je izbor za sve ljubitelje kompleksnijih, ali ne prekompleksnih društvenih igara. U njoj je odlično izbalansiran odnos zabave i strateškog i taktičkog razmišljanja. Upravo zbog toga je ova društvena igra toliko aktualna i zanimljiva velikom broju igrača diljem svijeta. 

Glavni cilj igre je kolonizirati nenaseljeni otok Catan i u tome biti uspješniji od svojih suigrača što neće biti nimalo lak zadatak. 

Prva igra europskog tipa

Igru Catan osmislio je Klaus Teuber sredinom devedesetih godina 20. stoljeća otvorivši tako put nizu novih društvenih igara europskog tipa. Dolaskom na tržište, u zaborav su pale igre koje su do tada dominirale poput Monopolyja, Rizika i Igara života. 

U tom smislu društvena igra Catan otvorila je svijet miroljubivih vrsta igara s faktorom sreće zbog čega i danas plijeni pozornost.

Društvena igra Catan
Igru Catan osmislio je Klaus Teuber sredinom devedesetih godina 20. stoljeća otvorivši tako put nizu novih društvenih igara europskog tipa.

Oprema za igru

Catan dolazi u velikoj lijepoj oslikanoj kutiji, a unutra se nalaze:

  • Ploča za igru sa šesterokutima
  • Drvene ceste
  • Kućice
  • Gradove
  • Kocke za igru
  • Figurica lopova
  • Kartice sirovina i kartice napretka
  • Pomoćne tablice za igru
  • Upute i vodič za igru

Svakako savjetujemo da dobro pročitate upute i vodič za igru kako biste se upoznali s osnovnim konceptom i pravilima.

Pravila igre Catan

Na početku igre se šesterokuti polažu na površinu na način da sredina predstavlja otok, a obodne ploče luke i more. Svaki heksagon otoka predstavlja jednu sirovinu (šume – drvo, planine – ruda, polje – žito, zemlja – glina, pašnjaci – ovce). Bacanjem kocke određuje se koje će sirovine biti aktivne u tom krugu igre. Koristeći kombinacije sirovina, igrači grade ceste, kuće, gradove i razvijaju otok. U lukama se istovjetne rude razmjenjuju za one koje su potrebne. 

Važno je napomenuti da se prilikom igre heksagoni izvlače nasumično zbog čega polje za igru nikada ne izgleda isto te se svaki put mora razvijati nova strategija za brži razvoj. U društvenoj igri Catan postoji i lik lopova koji omogućava igraču blokiranje određene sirovine nekog drugog igrača i uzimanje kartice neke sirovine ruke drugog igrača. Upravo zato Catan društvena igra obiluje taktikama, pregovaračkim vještinama i svim onim što jednu društvenu igru čini zanimljivom. Faktor sreće u ovoj igri sveden je na najmanju moguću mjeru što se očituje prilikom određivanja aktivnih sirovina u krugu igre i prilikom uzimanja kartica napretka. Igra je namijenjena za tri do četiri igrača, a moguće je da ije igra i pet do šest igrača.

Čitajte i sljedeći članak: Najdugotrajnije igračke za djecu

Ako vas drvene igračke nostalgično podsjećaju na djetinjstvo, pa želite i vašoj djeci približiti duh prošlog vremena, svakako da ima nade za to.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...