Gnojivo za zeleniju travu

Trava je uvijek zelenija u susjedovom dvorištu. Možda vas to ljuti ili iritira, pogotovo ako vaš travnjak, iako samo nekoliko metara udaljen od susjedova, nekako nikad ne dostiže te razine zelenila i očiglednog zdravlja.

Iako susjed o svom travnjaku ne vodi neku specijalnu brigu, nekako mu jednostavno uspijeva, a vi niste sigurni kako. Možda je u njegovom dvorištu bolja klima, možda je trava zapravo umjetna ili ju preko noći, vama u prkos, boji zeleno? Tajna njegova uspjeha zapravo je mnogo manje komplicirana – vaš susjed se vjerojatno poslužio čarolijom koja se zove gnojivo za travu.

Sezonske razlike u gnojivima

Iako riječi gnojivo za travu na prvu vjerojatno ne zvuče nimalo čarobno ni privlačno, prihrana vašeg travnjaka može biti sitnica koja će uroditi velikim promjenama na bolje u vašem dvorištu. Ipak, sva gnojiva nisu ista, pa je prije no što se bacite u obnovu svog travnjaka pažnju potrebno obratiti na nekoliko stvari.

Generalno, travnjaci za prihranu trebaju različite vrste gnojiva, ovisno o sezoni, a gnojenje travnjaka potrebno je obaviti barem 2 puta godišnje za dobre rezultate. Preporuka je, kao pripremu za topliju sezonu, koristiti ono s većim udjelom dušika, dok je za hladniji dio godine preporučljivo koristiti ono s većim udjelom kalija koji će pomoći zaštititi travu od hladnoće i niskih temperatura. Nadalje, bitno je paziti i na količinu prema površini (koja se mjeri u gramu po metru kvadratnom) – općenito se preporuča držati se između 45 g/m2 i 90 g/m2.

Vrsta gnojiva za travu

Možete se odlučiti za dvije vrste:

    • umjetno
  • organsko

Želite li brze rezultate, umjetno će vam omogućiti, no na umu trebate imati kako umjetni pripravci djeluju kratkotrajno – iako će trava brzo postati gušća i rasti brže, nagli rast brzo će prestati. S druge strane, organska su općenito bolje rješenje, jer nude dugotrajnu i stalnu prihranu travi, što će omogućiti ujednačen rast. Ona postupno otpuštaju hranjive tvari, pa će travnjak dulje biti zelen.

Također, gnojivo za travu bi osim osnovnih elemenata (dušika, fosfora i kalija) trebalo u sastavu imati i mikro-elemente, poput željeznog sulfata. Na kraju, za najbolje rezultate, gnojenje svog travnjaka obavite netom poslije kiše, kako bi se gnojivo brže „upilo“, ali također kako se ne bi spalilo travnjak.

 


Plagron pomaže u uzgoju biljaka. Primjereno je za razdoblje rasta biljaka i uzgoj u zemlji.  Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...