Gnojivo za zeleniju travu

Trava je uvijek zelenija u susjedovom dvorištu. Možda vas to ljuti ili iritira, pogotovo ako vaš travnjak, iako samo nekoliko metara udaljen od susjedova, nekako nikad ne dostiže te razine zelenila i očiglednog zdravlja.

Iako susjed o svom travnjaku ne vodi neku specijalnu brigu, nekako mu jednostavno uspijeva, a vi niste sigurni kako. Možda je u njegovom dvorištu bolja klima, možda je trava zapravo umjetna ili ju preko noći, vama u prkos, boji zeleno? Tajna njegova uspjeha zapravo je mnogo manje komplicirana – vaš susjed se vjerojatno poslužio čarolijom koja se zove gnojivo za travu.

Sezonske razlike u gnojivima

Iako riječi gnojivo za travu na prvu vjerojatno ne zvuče nimalo čarobno ni privlačno, prihrana vašeg travnjaka može biti sitnica koja će uroditi velikim promjenama na bolje u vašem dvorištu. Ipak, sva gnojiva nisu ista, pa je prije no što se bacite u obnovu svog travnjaka pažnju potrebno obratiti na nekoliko stvari.

Generalno, travnjaci za prihranu trebaju različite vrste gnojiva, ovisno o sezoni, a gnojenje travnjaka potrebno je obaviti barem 2 puta godišnje za dobre rezultate. Preporuka je, kao pripremu za topliju sezonu, koristiti ono s većim udjelom dušika, dok je za hladniji dio godine preporučljivo koristiti ono s većim udjelom kalija koji će pomoći zaštititi travu od hladnoće i niskih temperatura. Nadalje, bitno je paziti i na količinu prema površini (koja se mjeri u gramu po metru kvadratnom) – općenito se preporuča držati se između 45 g/m2 i 90 g/m2.

Vrsta gnojiva za travu

Možete se odlučiti za dvije vrste:

  • umjetno
  • organsko

Želite li brze rezultate, umjetno će vam omogućiti, no na umu trebate imati kako umjetni pripravci djeluju kratkotrajno – iako će trava brzo postati gušća i rasti brže, nagli rast brzo će prestati. S druge strane, organska su općenito bolje rješenje, jer nude dugotrajnu i stalnu prihranu travi, što će omogućiti ujednačen rast. Ona postupno otpuštaju hranjive tvari, pa će travnjak dulje biti zelen.

Također, gnojivo za travu bi osim osnovnih elemenata (dušika, fosfora i kalija) trebalo u sastavu imati i mikro-elemente, poput željeznog sulfata. Na kraju, za najbolje rezultate, gnojenje svog travnjaka obavite netom poslije kiše, kako bi se gnojivo brže „upilo“, ali također kako se ne bi spalilo travnjak.