Grafičke kartice za kvalitetan prikaz slike

Računala se danas koriste za razne svrhe. Neki će ih koristiti isključivo u poslovne svrhe. Primjerice, za obradu raznih podataka, pisanje raznih dokumenata i slično. No, postoje i oni korisnici koji računala koriste ponajviše za igranje računalnih igara.

Za takve svrhe potrebno je računalo s puno jačim komponentama. Iako je su procesor i radna memorija vrlo bitne komponente za igranje, ipak su najbitnije grafičke kartice. Njihova svrha je obrada podataka u računalu te u konačnici prikaz tih podataka u obliku slike na monitoru.

Različite vrste grafičkih kartica

Grafičke kartice koje se danas ugrađuju u stolna i prijenosna računala se razlikuju u brojnim sitnicama. One koje se ugrađuju u prijenosna računala su nešto manjih dimenzija zbog samih dimenzija prijenosnog računala. Kod stolnih računala možemo pronaći više vrsta grafičkih kartica.

Grafičke kartice

Na računalima koja nisu namijenjena prvenstveno za igranje, grafičke kartice su često intergirane na matičnoj ploči. Riječ je o nešto slabijim modelima pomoću kojih nećete moći zaigrati igre najnovije generacije, ali će takve grafičke kartice biti dovoljne za neke jednostavnije zadatke i dobar prikaz na monitoru.

Nešto bolji i jači modeli su oni koji su integirani na CPU jedinicu. No, grafičke kartice koje su najbolje za igranje na računalu su svakako one odvojene. Riječ je o modelima grafičkih kartica koje su potpuno odvojene od ostatka računala te imaju svoje posebno napajanje i hlađenje. Cijene se razlikuju, no imajte na umu da oni najbolji modeli mogu cijenom premašiti i cijelo stolno računalo.

Savjeti pri kupnji grafičke kartice

Ako ste se odlučili za naknadnu kupnju grafičke kartice, morati pripaziti na nekoliko stvari. Prije svega, nisu sve grafičke kartice kompatibilne sa svakom matičnom pločom. Imate li računalo starije generacije, moguće je da matična ploča koje se u njemu nalazi nema odgovarajući utor za grafičku karticu najnovije generacije.

Jače grafičke kartice troše i mnogo struje pa im je potrebno i jače napajanje računala. Zbog toga se u specifikacijama grafičke kartice može pronaći podatak o potrebnom napajanju. A također, neke grafičke kartice zahtijevaju i dodatno napajanje za što će biti potreban dodatni konektor iz napajanja pa je potrebno provjeriti ima li ga vaše trenutno napajanje.

Potrebno je još provjetiti i da li grafička kartica koju namjeravate kupiti ima i odgovarajući video izlaz, odnosno hoćete li moći na nju spojiti svoj monitor. Imate li monitor novije generacije, to ne bi trebao biti problem. U suprotnom, možda ćete morati i kupiti određeni adapter kako biste mogli povezati monitor na grafičku karticu.

Memorija i hlađenje grafičkih kartica

Mnogi prilikom kupnje grafičkih kartica razmišljaju na krivi način kada je u pitanju količina memorije grafičke kartice. Naime, količina memorije je manje bitna, dok je podatak koji vam je puno važniji propusnost. Primjerice, ako se bira između grafičke kartice koja ima propusnost DDR3 i 8GB memorije i one s propusnošću GDDR5 i 2GB memorije, tada je ova druga puno bolja opcija.

Grafičke kartice

Hlađenje grafičkih kartica je također vrlo bitna stavka. Prilikom korištenja, ponajviše pri igranju igara, grafičke kartice se dosta griju i potrebno je da imaju dobro hlađenje. Neke grafičke kartice dolaze s hladnjacima koje je ugradio sam proizvođač. Obično je riječ o nešto manjim hladnjacima, ali odlično će vam poslužiti imate li manje kućište. S druge strane, postoje i oni hladnjaci koje ugrađuju razni proizvođači. Oni nešto bolje hlade samu grafičku karticu i dosta su tiši. No, problem je što toplinu izbacuju u kućište. A da bi se ta toplina raspršila, potrebno je da imate dobro hlađenje u kućištu.

Grafičke kartice u trgovinama

Grafičke kartice možete pronaći u brojnim trgovinama s informatičkom opremom. No, neke od najboljih modela često je danas malo teže pronaći. Ali ne zbog toga što su ih pokupovali strastveni igrači, već su ih pokupovali oni koji se bave rudarenjem kriptovaluta, kao što je Bitcoin. Njima za takve operacije trebaju vrlo jako kartice, a oni najbolji modeli grafičkih kartica su se pokazali idealnima.

No, unatoč tome, ponuda u trgovinama je i više nego dobra. Ako niste sigurni koja grafička kartica je kompatibilna s vašim računalom, napravite popis svih komponenti računala i s time se uputite u kupnju. Prodavač će vam na temelju tih podataka pronaći modele grafičkih kartice koje biste mogli smjestiti u svoje računalo. A osim toga, postoje i stranice na Internetu koje će vam na temelju podataka o vašim komponentama izbaciti koje grafičke kartice možete kupiti i dati vam preporuke.

NAS Synology proizvodi iskorištavaju prednosti koje nudi razvoj modernih tehnologija. Poduzećima i privatnim korisnicima tako omogućuju pouzdan i pristupačan način centralizacije pohrane podataka. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...