Kako izbjeći finansijske nesuglasice

Jednostavnim savjetim izbjegnite probleme sa novcem

Pričati sa bračnim partnerom o novcu možda nije na vrhu liste za uraditi, ali to je jako važno za brak. Nepričanje o novcu dovodi do svađa, probijenih budžeta i nedovoljno novca na štednom računu. Prema različitim istraživanjima, finansijski problemi su broj 1 razlog zašto se mnogi parovi razvode. U toku tog istraživanja žene su tvrdile da je najviše svađa vođeno zbog nedostatka novca kao i seksualnih odnosa i da su im to bili najveći razlozi za razvod. Ipak muškarci su samo naveli da je nedostatak novca razlog za razvod braka. Naučiti kako pričati sa partnerom o novcu je ključno za očuvanje braka. Evo nekoliko savjeta kako izbjeći finansijske nesuglasice i razgovarati sa partnerom.

Ustedom do novca!

1. Pričanje o novcu je ozbiljna tema, ali ne mora biti i teška. Oba partnera moraju da se organizuju i odrede vrijeme kada će da sjednu i popričaju o štednji, budžetu i sličnih finansijskim stvarima. U toku sastanka, oba partnera bi trebala biti posvećena razgovoru bez prekidanja od strane djece i telefona, ipak ovdje je riječ o budućnosti. Savjetuje se i ponavljanje ovih sastanaka da bi se vidjelo da li oba partnera ispunjavaju svoje ciljeve.

2. Predlaže se kreiranje realističnog budžeta gdje će oba partnera iznijeti šta žele u budućnosti. Prilikom pisanja planova savjetuje se korištenje riječi poput „mi“, „nas“ umjesto „ja“, „ti“ jer je brak partnerstvo, a ne diktatura.

3. Ako je jednom partneru problem staviti 100 eura u zajedničku štednju, druga strana bi trebala pitati zašto. U toku razgovora zašto je to tako neka se pronađe kompromis, jer oba partnera moraju biti na istoj strani ako hoće da imaju budžet koji žele.

4. Ponekad se može desiti da je jedna strana potrošila svoj budžet. Tu nema mjesta ljutnji, pa na primjer ako je novac potrošen u popravku automobila, onda je potrebno kreirati budžet za slučajeve kao što je popravka auta. U slučaju da je on već kreiran onda je potrebno dodavati više novca kako se to ne bi desilo.

Ovo je samo nekoliko načina kako razgovarati sa partnerom i izbjeći nepotrebne finansijske nesuglasice.  Sa ovim savjetima osoba će sve bolje i bolje kontrolisati svoj novac, a kada se javi hitni slučajevi neugodnost oko nedostatka novca će biti izbjegnuta.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...