Kako odabrati dobre gume za auto?

Iako ih mnogi vozači smatraju sporednom stvari na automobilu, gume za auto su od presudne važnosti za sigurnu vožnju. O njima ovisi koliko će dobro automobil držati cestu, one sprečavaju klizanje i dobre gume smanjuju zaustavni put. Sve su to razlozi zbog kojih biste odabiru guma trebali pristupiti maksimalno ozbiljno. Kroz ovaj tekst objasniti ćemo vam razlike između zimskih i ljetnih, te koje odabrati u slučaju da tražite gume za sve sezone.

Gume za auto
Izbjegavajte kupnju nepoznatih i neprovjerenih marki, bez obzira na njihovu nisku cijenu i uštedu.

Ljetne gume za auto

Ljetne gume za auto rađene su od nešto tvrđih materijala, kako bi za vrijeme toplih dana smekšale i pružile maksimalnu učinkovitost u vožnji. Osim toga, njihove pore su znatno pliće nego na zimskim gumama i drugačije su oblikovane. One su najbolji izbor za ljeto, a ujedno i kišu. Zahvaljujući porama oblikovanim kako bi usmjeravale vodu iz guma, pružiti će najbolje prianjanje uz cestu prilikom vožnje.

Zimske gume za auto

Zimske gume rađene su od mekših materijala, što ih čini najboljim odabirom za hladne dane. One imaju dublje pore koje će osigurati sigurnu vožnju i po manjoj količini snijega na cesti. Continental gume za auto jedna su od najpoznatijih marki, no odličan odabir su i marke:

  • Michelin
  • Bridgestone
  • Sava

Izbjegavajte kupnju nepoznatih i neprovjerenih marki, bez obzira na njihovu nisku cijenu i uštedu. Gume osiguravaju sigurnu vožnju i mogu vas zaštititi od klizanja i mogućih nesreća, te štedjeti prilikom njihove kupnje nije najpametnija odluka.

4 season gume za sve sezone

4 season ili cjelogodišnje gume za auto popularan su odabir kod ljudi koji žele uštedjeti prilikom kupnje i osigurati si dobre gume za cijelu godinu. Na papiru ova opcija zvuči odlično, no u praksi se nije pokazala kao najbolji odabir. Budući da ove gume nisu prilagođene ni za hladne zimske dane, ni tople ljetne, one neće pružiti odlično iskustvo vožnje ni u jednom trenutku.

Motocross oprema vas zaštiti u slučaju pada

Motocross oprema

Motocross oprema nije modni dodatak, već je tu da vas zaštiti u slučaju pada i pruži najbolje moguće uvjete vožnje. Više o tome možete pročitati u članku Motocross oprema za sigurnu vožnju.

Zamjena guma ovisno o sezoni

Gume se moraju mijenjati ovisno o sezoni, jer zimske gume na ljetnim vrućinama se zbog izrazite mekoće uništavaju. Isto tako, ljetne gume neće pružiti dobre performanse i spriječiti klizanje po snijegu, te mogu biti jedan od okidača za izazivanje nesreće. Zbog toga, najbolji odabir je kupnja seta zimskih i ljetnih guma, te mijenjanje ovisno o sezoni. 

Iako kao početna investicija kupnje dvije vrste guma djeluje kao skupa opcija, u realnosti je jednaka cijena jer će dva seta guma trajati puno dulje nego ako cijelu godinu vozite na istim.

Čitajte i sljedeći članak: Auto brisači su veoma važan dio

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...