Kako sačuvati novac dok traje recesija

Jednostavni načini uštede

Svaki put kada se ode u kupovinu namirnica račun je sve viši i viši, bez ikakve nade da će namirnice pojeftiniti. Prije se za određen iznos novca moglo nakupovati mnogo hrane i učiniti da jedna porodica ima dovoljno za taj mjesec, a sada je sve na knap. Evo nekoliko načina kako sačuvati novac dok traje recesija.

Prvi i najbolji način da se uštedi novac je da se gledaju sniženja i različite pogodnosti u toku kupovine. Oni koji su štedljiviji nemaju problema sa ovim, oni se uglavnom ne hrane u restoranima brze hrane, paze kako troše u toku večernjeg izlaska i slične stvari. Pa kako bi se otkrilo gdje se najviše novca troši i gubi, potrebno je izvući bankovni izvještaj, sačuvati račune iz trgovina i preračunati gdje bi se moglo uštediti.

Stednja novca

Sigurno postoje troškovi koji se mogu ukinuti, kao na primjer odlazak u teretanu. Mjesečna članarina u teretani ili za neki drugi vid rekreacije kao na primjer plivanje se isplati samo za one koji se ozbiljno bave ovim. Trčanje vani umjesto u teretani će znatno uštediti novac, a kalorije će i dalje spadati.

Mnogi koji žive u iznajmljenim stanovima, uglavnom poslije nekoliko godina i ne gledaju cijenu drugih stanova kako se kreću, a stanodavac svoju cijenu diže. Ipak, i na ovaj način se može uštediti novac tako što će se pronaći novi stanodavac koji isti ili sličan prostor naplaćuje manje novca. Iako je mnogima naporno da se sele, ovo se isplati. Novac u stanu se može uštediti na različite načine kao što je isključenje aparata koji troše struju i dok ne rade, korišćenje telefonskih pogodnosti koje nude različite kompanije i slično.

Mnoge porodice su u kreditnim dugovima toliko velikim da pola mjesečne plate ide samo na njihovo otplaćivanje. Kako ovo ne bi oduzimalo sav novac, potrebno je smisliti strategiju kako bi se ti dugovi što prije otplatili, a kamate koje stalno rastu prestale .

Za sve one koji se osjećaju kao da se guše u dugovima, neka ne paničare. Prihvatajući nekih od ovih načina uštede, može se sačuvati sasvim dovoljna suma novca koja će pomoći da se prevaziđe ova recesija.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...