Kako sačuvati novac u toku praznika

Neka praznično raspoloženje ne pokvari nedostatak novca

Kakva god da je trenutna finasijska situacija, kada dođu praznici i vrijeme kupovine sve se to zaboravi. Prije i poslije Bozića je vrijeme kada počinje praznično kupovanje, trošenje novca i probijanje limita na kreditnoj kartici. Tek poslije januara minusi na kartici se vide i počinju se redati obećanja kako se sledeće godine ovako nešto neće desiti, međutim opet se desi.

Kako sačuvati novac u toku praznika i kako se savladati u toku kupovine je za neke teško, dok neki imaju već spremnu strategiju. Uvijek se može ostati duže na poslu i zaraditi novac koji se želi potrošiti, ili se može kontrolisati potrošnja novca. Za sve one koji se brinu oko novca kada dođe vrijeme praznika evo nekoliko savjeta i metoda koji bi trebali biti na umu, a koji mogu pomoći da se uštedi novac.

Ustedite novac preko praznika

1. Postavljanje budžeta i pridržavanje istog. Ukoliko je već određen budžet, onda bi se trebalo i pridržavati tog budžeta. Za vrijeme praznika kada se kupuju pokloni, pogotovo najnovije igračke ili najnovije tehničke spravice, znaju biti jako skupe. Međutim, kada se to kupuje nije loše otići i na internet i vidjeti kako se tamo cijene kreću jer dosta trgovaca na internetu nudi besplatno slanje i zamotavanje poklona, a na taj način se može uštediti novac. Takođe većina stvari na internetu je daleko jeftinija od onih u prodavnicama.

2. Smanjenje kupovine luksuznih stvari prije praznika. Svi imaju neke svoje sitnice koje ih uveseljavaju tokom mjeseca, za neke je to odlazak na masažu, manikir ili kupovina omiljenog časopisa. Ove sitnice su dobra stvar, ali što se tiče štednje ovakve stvari najviše novca traže. Nekoliko mjeseci prije praznika savjetuje se prestanak kupovine ovakvih stvari kako bi budžet za kupovinu poklona bio što veći.

3. Mnogo sajtova na internetu nudi jako maštovite ideje za sve one koje ili žele potrošiti novca na određenu osobu ili žele uštediti. Pa od stvarčica koje se same mogu napraviti do nekih koje se ipak trebaju kupiti, učiniće potragu za poklonima mnogo lakšom.

Kada dođe vrijeme praznika savjetuje se da se obavezno poštuje određeni budžet. Moguće je pokazati nekome poštovanje i ljubav bez odlaska u minus na kartici.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...