Kako uštediti novac?

Sačuvajte nešto za crne dane

Štednja novca je jedna od onih stvari koja zvuči lagano, ali kada se treba sprovesti u djelo onda je najteža. Kada se spominje ušteda novca svima prolazi kroz glavu kako ga najbolje uštediti, gdje ga staviti, kako da ne zafali i slične stvari. Evo nekoliko realističnih savjeta kako uštediti novac.

Proračun duga. Jednostavnim proračunom može se odrediti tačan iznos novca koji će otplatiti dug na najbrži mogući način. Jednom kada je dug otplaćen, novac koji ostane će se lakše i bolje iskoristiti. Što se dug prije otplati, manja je kamata koja se mora platiti, a tako se novac štedi.

Postavljanje ciljeva. Za kratkoročne ciljeve, kao što je na primjer, nova tastatura je lako, ali za dugoročne ciljeve je teže. Za dugoročne ciljeve i sigurnu starost, mora se više planirati i uvidjeti koliko je novca dovoljno za nekih 20 do 30 godina kada se prestane raditi, onda napraviti proračun i zadati sebi cilj koliko novca je u redu da se ostavlja sa strane.

Vremenski rok. Mnogo je lakše kada se postavi vremenski rok na kupovinu određene stvari. Kada se postavlja vremenski rok, on mora biti dostižan. Ako vremenski rok nije dostižan, i ako osoba ne uspije ispuniti svoj zadani cilj za to vrijeme, samo će se obeshrabriti.

Savjeti za uštedu novca

Procjena – koliko se može sačuvati od plate, na mjesečnom ili sedmičnom nivou. Za svaku stvar za koju se treba uštediti je potrebno znati koliko novca se treba odvajati da bi se kupila. Za veće ciljeve najbolje bi bilo sačuvati svaki put isti iznos novca, ali da bi to bilo moguće potrebno je preračunati svoj prihod i mjesečni trošak na neizbježne stvari.

Zapisivanje troška. Štednja novca najviše zavisi od lične zarade i novca koji se potroši. Kontrolisati se jedino može potrošnja, pa je najbolje zapisati sav novac koji se utrošio za prošlu sedmicu ili mjesec. Biti što detaljniji je bolje, čak i ako je u pitanju nabavka sitnijih stvari. Za svaki trošak se može napraviti određena kategorija da bi se lakše kontrolisao.

Kontrola troškova. Sad kada je sve na papiru, potrebno je pogledati koliko se troši novca na određene stvari. Kada je u pitanju ušteda, odricanje od nekih stvari je normalno, pa tako i sada, da bi se ispunio cilj koji je zacrtan, na troškove treba podvući crtu i preračunati koliko je potrebno mjesečno odvajati.

Planiranje budžeta. Kada se izbalansira potrošnja sa uštedom, potrebno je napisati na papir koje su stvari bitne i odrediti sebi budžet za taj mjesec.

Kreditne kartice. Plaćati karticom je lakše, ali nije dobro ako je krajnji cilj ušteda novca. Razlog je što sa karticom ne postoji granica jer je novac uvijek tu i mami da se potroši. Dok plaćanje novcem traje samo dok je novac u novčaniku i postoji granica.

Pametna ušteda

Ovo su samo neki od načina uštede novca, dok se ne smiju zaboraviti ni računi koji se mogu otvoriti u banci i na njih polagati novac. Olakšavajuća okolnost je što je banka daleko, pa ćete se teže nagovoriti da podignete novac i potrošite ga. Oročena štednja je takođe dobra opcija za uštedu.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...