Ključni dio svakog automobila

Automobil kao funkcionalni sustav sa sobom može nositi određenu količinu nepravilnosti, no postoji  dio automobila koji prosto ne smije imati nepravilnosti. Ovaj dio je zadužen za kretanje i stajanje automobila, dvije najvažnije stvari kada je vožnja istog u pitanju, zato ostanite uz nas i saznajte što je u pitanju.

Pokretanje automobila

Pokretanje automobila jeste jako napet proces, bar kada se uspori i razvuče na nekoliko desetina sekundi, iako zapravo traje desetinu toga. Za nas je to prosto okretanje ključa, ubacivanje u brzinu i pokret, a za sustav automobila to predstavlja velike napore, koje automobil svakodnevno mora da prođe i po nekoliko desetina puta.

Ovjes i pogon su upravo zaduženi za ovaj dio funkcioniranja auta, pa je zato jako bitno da su u odličnom stanju i da su redovno održavani. Osim pokretanja automobila oni su zaduženi i za sigurno parkiranje, ali i stajanje automobila, dakle sve ono što je nužno za sigurnu vožnju.

Testiranje i održavanje

Sada kada znamo zašto je toliko bitno imati siguran ovjes i pogon, znamo i da je potrebno redovno testirati i održavati ovaj dio automobila. Redovni pregledi automobila trebaju da postanu ne potreba, već obaveza koju svi vozači trebaju raditi, zbog svoje sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u saobraćaju.

Popravljanje ovih dijelova može biti težak posao, pa je generalno najisplativije kupiti zamjenski dio i tako riješiti problem. Ipak, mijenjanje čitavih sustava može biti kako skupo, tako i naporno, pa se obično preporučuje dobra analiza situacije, od strane dobrog automehaničara. Tako znate na čemu ste i koji su vam dalji koraci.

Ugodna vožnja

Za kraj smo ostavili jako bitnu činjenicu – a to je da ovjes i pogon imaju ključnu ulogu u stabilizaciji automobila, naročito ako se krećete lokalnim putevima, koji često nisu dovoljno dobro uređeni. Ovdje dolazi do veliki stresova na ovaj dio automobila, pa se amortizeri nalaze pred pravim izazovom.

Čitajte i sljedeći članak: Prepoznajte probleme s auto katalizatorom

Postoje brojni problemi koji se mogu javiti pri vožnji automobila. Neke od njih je teško na prvu povezati s radom katalizatora u autu, no upravo on može biti uzrok.

Kada je vaš automobil redovno održavan vi nemate nikakvu brigu što se tiče ovih najbitnijih dijelova vožnje, ali i ovih nešto manje bitnih, koji se tiču komfora. Ipak, ništa nije zanemarivo, pa se na sve treba obratiti određena doza pažnje. Želimo vam sigurnu i lagodnu vožnju uz održavan auto.

Provjerite zašto su se led žarulje za auto h4 nametnule kao odlično rješenje, sa zadovoljavajućom cijenom ugradnje za mnoge vozače u našem najnovijem članku.

DPF filter (eng. Diesel Particulate Filter) smatra se jednim od najnezgodnijih dijelova današnjih automobila s dizel motorima. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...