Mnogi narodi koriste echinaceu u razne svrhe

Iako mnogi to ne znaju, echinacea je jedna od najkorištenijih biljaka u ljekovite svrhe. U to se lako možete uvjeriti ako pogledate deklaraciju raznih proizvoda u ljekarni. Echinacea ima jako visoku stabljiku, raste do visine od jednog metra i ljubičaste cvjetove slične tratinčici. Potječe iz SAD-a gdje se može pronaći devet različitih vrsta, od kojih se svega tri koriste u medicinske svrhe. Svaki dio ove biljke(korijen, stabljika, lišće i cvijet), može se iskoristiti.

Sastav

U echinocei se nalaze razne tvari, od kojih neke imaju iznimno dobro djelovanje na ljudski organizam. Glavni sastojak su fenoli, koji imaju visoka antioksidacijska svojstva, koji štite biljke od zaraze, a ujedno i blagotvorno djeluju na organizam. Od ostalih značajnih stvari valja još istaknuti i ehinacein. On je zaslužan za odbijanje mikroba od zdravih stanica.

Ljekovita svojstva

Echinacea je jedna od biljaka na kojoj se već dugo vrše razna testiranja vezano uz njena ljekovita svojstva. Istraživanja su tako pokazala da djeluje stimulirajuće na imunološki sustav te sprečava razne upale zbog toga što povećava broj leukocita u krvi. Velika je razlika u načinu djelovanja koji ima echinacea na organizam u odnosu na antibiotike. Antibiotici djeluju na način da uništavaju infektivne organizme, dok echinacea djeluje na preventivni način, tj. ojačava imunološki sustav kako do infekcija i upala ne bi uopće ni došlo.

Osim toga, echinacea pomaže u prevenciji i liječenju upale mokraćnog mjehura, upale desni i upale uha, prehlade, gripe i bronhitisa.

Korištenje

Echinacea se može koristiti na dva načina, preventivno i za naknadno liječenje. Za osobe koje su sklone infekcijama, preporuča se konstatno preventivno uzimanje u manjim količinama. Tako će organizam stalno dobivati dovoljne doze kako bi imunitet bio na visokoj razini. Posebno je preporučljivo da se echinacea uzima u proljeće i jesen kada su ljudi skloniji raznim infekcijama.

Kod većih infekcija, moguće je i naknadno korištenje i to u većim dozama, svakih nekoliko sati. U tom slučaju će echinacea prvo djelovati na uklanjanje infekcije, a nakon toga će nastaviti štititi organizam kako se infekcija ne bi vratila.

Najlakše ju je uzimati u obliku tinkture, tj. otopine biljnog ekstrakta u alkoholu. Možete ju pomiješati s vodom ili čaajem i popiti. Preporučljivo je uzimati do 1,5 milimetara tinkture dnevno. Oni koji imaju problem s takvim uzimanjem echinacee, mogu je zamijeniti uzimanjem tableta ili kapsul koje sadrže njen ekstrakt.

Prečitajte i o tome kako se može upotrebiti tražilicu proteini prodaja da biste dobili najbolje rezultate.

Pročitajte članak Čarobni svijet pčela i pčelinjih proizvoda i saznajte više o čudesnih blagodatih koje nam pružaju njihovi proizvodi.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...