Navlake za zube su odlično protetsko rješenje

Velik broj ljudi danas se susreće s problemima bezubosti ili oslabljenim zubima uslijed bolesti zuba, traume zuba ili jednostavno žele poboljšati njihov izgled. Pravo rješenje u tom slučaju su navlake za zube, popularno zvane zubne krunice. 

Naime, one su protetski nadomjestak koji se fiksira na prirodni zub i u potpunosti mu vraća njegov izgled, ali i funkcionalnost. Da bi se one mogle postaviti, važno je prije njihovog postavljanja izbrusiti prirodni zub kako bi se u potpunosti uklopile i ne bi povećavale veličinu zuba.

Indikacije za stavljanje navlaka za zube

Iako su navlake za zube u posljednje vrijeme vrlo popularne, ipak se ne mogu postavljati svima i u svim situacijama. Situacije u kojima su one dobro i opravdano rješenje su:

  • Puknuće prirodnog zuba
  • Veliko oštećenje prirodnog zuba (nemogućnost popunjavanja kompozitnim ispunom)
  • Oslabljen prirodni zub (zbog djelovanja karijesa)
  • Nezadovoljavajući oblik ili boja prirodnog zuba
  • Ugradnja zubnog implantata

Prije odluke o postavljanju navlaka za zube svakako je najbolje konzultirati se sa svojim stomatologom u suradnji s kojim ćete pronaći najbolje rješenje za svoje zube.

Klasične i suvremene stomatološke metode izrade

Navlake za zube jedan su od najstarijih protetskih nadomjestaka pa se tako način i vrijeme potrebno za njihovu izradu uvelike promijenio. Naime, u počecima su se izrađivale prema uzetom otisku na kojem je potom zubni tehničar gipsom izrađivao radni, a potom i konačni model. 

Danas se izrađuju uz pomoć računala koje snima zagriz, daje plan budućeg izgleda i veličinu samih navlaka za zube. S obzirom na to da se sve obavlja digitalno ovaj način je puno brži i precizniji zbog čega se danas on najčešće i koristi.

Navlake za zube su vrlo kvalitetne, jer je napredkom tehnologije došlo do novih materiala.
Navlake za zube su protetski nadomjestak koji se postavlja na zub i mu vraća izgled i funkcionalnost. Prije njihovog postavljanja mora se izbrusiti prirodni zub kako bi se u potpunosti uklopile.

Najpopularniji materijal dodataka za zube

Napredovanjem tehnologije i pronalaskom novih materijala, došlo je i do promjene materijala koji se koriste za izradu navlaka za zube pa su tako danas najpopularnije one od cirkon keramike. Naime, takve napravljene od cirkon keramike su vrlo kvalitetne jer u potpunosti prekrivaju izgled prirodnog zuba što je odlično rješenje za sve one koji imaju tamnije prirodne zube. 

Isto tako, cirkon keramika je vrlo otporan materijal pa se koriste za izradu navlaka za zube za osobe koje pate od bruksizma ili drugih poremećaja kod kojih djeluju velike i nekontrolirane sile žvakanja. U svakom slučaju, prije bilo kakve intervencije, morat ćete se posavjetovati sa svojim stomatologom oko odabira najboljeg rješenja.

Prije postavljanja navlaka za zube morat ćete se posavjetovfati sa stomatologom, s kojim ćete pronaći najbolje rješenje za svoje zube.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...