Njega starijih osoba je sve traženija

Starenje je proces kojem se nitko ne može oduprijeti i svi u jednom trenutku dođu do toga da im je potrebna dodatna pomoć. A ta dodatna pomoć u smislu njege starijih osoba najčešće se pruža umirovljenim osobama ili starijim osobama s trajnim zdravstvenim problemom. 

Briga o njima može preuzeti i obitelj, no često to nije moguće zbog posla, udaljenosti mjesta stanovanja i slično pa onda tu pomoć pružaju njegovatelji u domovima za starije i nemoćne ili pak njegovatelji koji dolaze u kuću. 

Osim toga što se njega starijih osoba u domu odvija u ugodnom okruženju, ona je također u potpunosti individualizirana jedinstvenim potrebama svake osobe.

Specifičnosti kućne njege starijih osoba

Kućna njega starijih osoba je svojevrsna alternativa trajnom preseljenju u dom za starije i nemoćne. Naime, mnoge osobe starije životne dobi se opredjeljuju za kućnu njegu zbog brojnih pogodnosti i fleksibilnosti koje nude. 

Takav oblik pomoći preporučuje se starijim osobama kojima je potreba pomoć, ali ne u tolikom stupnju da se trebaju trajno smjestiti u dom za starije i nemoćne osobe. 

Njega u udobnosti vlastitog doma

Odabirom njege starijih osoba u vlastitom domu kao najveću prednost dobivate upravo ostanak u vlastitom domu. Naime, u tom slučaju spavate u vlastitom domu, opušteni ste jer ste u svom domu, imate svoja pravila, red i raspored koji ne ovisi ni o komu osim o vama. 

Stoga je ovakav oblik njegovateljstva osmišljen tako da starijoj osobi osigurava ostanak u vlastitoj kući ili stanu, a ujedno i dobivanje potrebne pomoći i tretmana u ugodnom, poznatom okruženju.

Individualizacija pomoći u kući

Osim toga što se njega starijih osoba u domu odvija u ugodnom okruženju, ona je također u potpunosti individualizirana jedinstvenim potrebama svake osobe. Ovu vrstu usluge možemo razlikovati na idući način:

  • zdravstvena skrb i njega 
  • povremena skrb i njega 

Specijalizirana pomoć starijim osoba dostupna je svim starijim osobama s određenim zdravstvenim uvjetima i potrebama (pomoć oko uzimanja lijekova, pomoć pri oporavku od medicinskog zahvata, pomoć oko kupanja, pripreme obroka, kućanskih poslova, obavljanje svakodnevnih ili povremenih kućanskih poslova), sve ovisno o individualnim potrebama. 

Psi su takođe jako velika specializirana pomoč starim osobama.

Ekonomski isplativija opcija za starije

Pored svih navedenih prednosti, kućna njega također je i financijski isplativiji izbor od domova za starije i nemoćne, što je vrlo važno s obzirom na to da većina starijih osoba ima ograničena mjesečna primanja. 

U tom smislu pomoć u vlastitom domu smanjuje financijski teret tako da je ipak moguće napraviti balans između specifičnih potreba starije osobe i njezinog mjesečnog proračuna. 

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...