Paradontoza je bolna upala zubnog tkiva

Paradontoza, odnosno upala zubnoga tkiva (parodonta), jedna je od najčešćih bolesti suvremenoga svijeta, a pojavljuje se kod svih dobnih skupina i spolova. Najprisutnija je u srednjoj životnoj dobi, premda se javlja i kod mladih. 

Prema podacima američkoga Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 47,2% ljudi pati od paradontoze, a njena se prisutnost u poodmakloj životnoj dobi izrazito povećava, pri čemu od nje boluje čak 70,1 % osoba starijih od 65 godina.

Uzroci ove bolesti zubnog tkiva

Uzroci paradontoze su različiti, no ponajviše se pojavljuje zbog loše oralne higijene te loših navika kao što su:

  •  Pušenje
  •  Škripanje zubima
  •  Nekvalitetna prehrana

Među ostalim rizičnim faktorima nalaze se i stres, dijabetes, bolesti imunodeficijencije poput AIDS-a te genetika.

Prisutnost plaka na zubima uvelike pogoduje stvaranju i množenju bakterija, zbog čega se pojavljuje paradontoza. Simptomi uključuju crvenilo zubnoga mesa, neugodan zadah, oteknuće i krvarenje na dodir odnosno prilikom četkanja zuba, ali i povlačenje desni od zubi, pri čemu oni počinju izgledati većima, te stvaranje gnoja između zubi i desni. 

Parodontoza
Uzroci paradontoze su različiti, no ponajviše se pojavljuje zbog loše oralne higijene

Ako bolest napreduje i dođe do kasnijih stadija, dolazi do klimanja i ispadanja zubi. Nažalost, prvi su simptomi blagi i većina pacijenata ne prepoznaje bolest sve do njene razvijene faze, kada je liječenje otežano. 

Liječenje paradontoze

Pacijentima s parodontozom bolest se regulira različitim zahvatima:

  •  čišćenjem naslaga
  •  složenijim kirurškim tretmanima 

No, jednom se nastali problem više ne može u potpunosti otkloniti te ga treba kontrolirati svakih tri do šest mjeseci. Manje uznapredovale slučajeve paradontoze tretira se skaliranjem, poliranjem korijena te antibioticima. Paradontološke terapije pomažu pri ozdravljenju zubnoga mesa, čime se učvršćuju i zubi.

Prevencijom do zdravih zubi

Kako biste spriječili paradontozu ili je barem doveli pod veću kontrolu, trebate prati zube barem dva puta dnevno te koristiti zubni konac, kako bi prostor između zubi bio čist. Osim zubi, svakako očistite i zubno meso te jezik, čime ćete ukloniti veliku količinu zaostale hrane  te bakterija koje se nalaze u ustima. 

Pobrinite se da nemate naslaga zubnoga plaka, budući da se upravo na njemu razmnožavaju bakterije zbog kojih nastaju upale zubnog tkiva. Čak i ako nemate izražene simptome ili vas zubi ne bole, posjetite zubara barem jednom godišnje, kako biste bili sigurni da vam ne promiču simptomi parodontoze. Jer prevencija je izrazito bitna, kako kod drugih stvari, tako i kada je u pitanju paradontoza.

Čitajte i sljedeći članak: Pregled vida u optici Moj optik

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...