Praktični savjeti za uštedu novca

Saznajte kako sačuvati novac na jednostavan način

Štednja novca je glavni prioritet mnogima, bilo da je u pitanju neki cilj ili jednostavno štednja za godišnji odmor. Evo nekoliko savjeta kako uštediti novac prije ljetnih mjeseci. Prateći njih pojedinac će skupiti dovoljno novca prije nego što ljetnje sunce svane.

– Ljetni mjeseci su savršeno vrijeme da se naprave neke pozitivne promjene oko toga kako putovati i uštediti novac. Umjesto korištenja autobusa, vozova ili automobila osoba bi mogla početi malo više hodati ili se čak kretati na biciklu. Na ovaj način putni troškovi će se drastično smanjiti dok će osoba poboljšati svoju fizičku aktivnost i kondiciju.

Najbolji načini uštede novca

– Ključni dio uštede novca kada je u pitanju hrana je kupovanje iste na nedeljnom nivou. Impulsnim kupovanjem se troši novac uprazno na proizvode koji ni ne trebaju, pa se zato savjetuje pisanje liste proizvoda koji su potrebni. Na ovaj način će se kupiti samo proizvodi koji su zaista potrebni i spriječiće se duplanje stvari.

– Uz razvoj informacionih tehnologija danas postoji mnoštvo sajtova koji nude različite kupone i popuste na određene proizvode. Čak i same prodavnice nude te kupone i kreiraju različite akcije za svoje mušterije.  Osim proizvoda koji se tu mogu kupiti jako jeftino se mogu pronaći i putovanja.

– Kako danas svi koriste mobilne telefone, većina ljudi je na pretplati. Ovo znači da oni svakog mjeseca izdvajaju određeni iznos novca koji moraju uplatiti svom operateru u zamjenu za usluge koje im ovaj nudi. Većina usluga koje su pružene mnogi ne koriste, pa kako bi osoba uštedila savjetuje joj se da preračuna koliko mjesečno sve koristi i smanji svoju tarifu.

– Potrošnja električne energije izvlači dosta novca iz džepa prosječne osobe. Međutim i protiv toga se može boriti tako što će se stare sijalice zamijeniti štednim i prilikom kupovine električnih aparata kupovati oni koji su štedljivi i ekološki prihvatljivi.

Ovi praktični savjeti za uštedu novca su sasvim dovoljni da ih osoba poštuje i ostvari uštedu već sljedeći mjesec. 

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...