Stres je tihi neprijatelj modernog života

U današnjem užurbanom svijetu, stres je postao gotovo neizbježan pratitelj svakodnevnog života. Bez obzira radite li, studirate, brinete o obitelji ili jednostavno pokušavate održati korak s zahtjevima suvremenog društva, vjerojatno ste upoznati s osjećajem stalne napetosti i pritiska. 

Stres može proizaći iz različitih izvora, kao što su poslovni zadaci, financijski problemi, međuljudski odnosi ili unutarnji pritisak da se uspije u svim područjima života. U ovom tekstu istražit ćemo što je to zapravo, kako utječe na tijelo i um te kako ga možemo prepoznati i upravljati njime kako bismo postigli ravnotežu i dobrobit u svakodnevnom životu.

Što je stres i razlike između kroničnog i akutnog 

Stres je prirodna reakcija tijela na vanjske ili unutarnje situacije koje se percipiraju kao prijetnja ili izazov. Akutni stres je kratkotrajna reakcija na određeni događaj ili situaciju, poput važnog ispita ili neočekivanog incidenta. Ova vrsta obično nestaje nakon što se situacija riješi. 

Akutni stres i kronični stres
Akutni stres je kratkotrajna reakcija na određeni događaj ili situaciju i ne uzrokuje istu štetu kao dugotrajni, kronični stres.

S druge strane, kronični stres je kontinuirani osjećaj napetosti ili pritiska koji traje dulje vrijeme, često mjesecima ili godinama. Dok akutni može biti koristan za motivaciju i zaštitu u izazovnim situacijama, kronični stres može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Posljedice kroničnog stresa na tijelo i um

Kronični stres može imati širok spektar negativnih posljedica na fizičko i mentalno zdravlje. Na fizičkoj razini, dugotrajni može dovesti do problema poput:

  • Povišenog krvnog tlaka
  • Srčanih bolesti
  • Gastrointestinalnih problema
  • Poremećaja spavanja 
  • Oslabljenog imunološkog sustava

Mentalno, on može izazvati simptome kao što su anksioznost, depresija, problemi s koncentracijom, umor, osjećaj bespomoćnosti i gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada bile užitak. Prolongirani stres može imati dugoročne posljedice po cjelokupno zdravlje i kvalitetu života.

Kako prepoznati i upravljati s ovim problemom današnjice

Prepoznavanje simptoma stresa ključno je za upravljanje ovim stanjem. Fizički simptomi mogu uključivati ubrzani rad srca, glavobolje, napetost mišića, probavne smetnje i osjećaj umora. Mentalni simptomi mogu uključivati anksioznost, razdražljivost, tjeskobu, poteškoće s koncentracijom i problemima s pamćenjem. 

Medicinski suradnik ABC Newsa, dr. Darien Sutton, dijeli neke fizičke simptome koji bi mogli biti povezani sa stresom.

Upravljanje stresom uključuje različite tehnike poput dubokog disanja, meditacije, vježbanja, uspostavljanja zdravih granica, organizacije vremena i potraživanja podrške od obitelji i prijatelja. Također je važno naučiti prepoznati situacije koje ga uzrokuju i pronaći načine za suočavanje s njima na zdrav i efikasan način kako bi se postigla ravnoteža i dobrobit. Ako to ne možete sami, svakako zatražite pomoć stručnjaka koji će vam pomoći savjetima i raznim tehnikama.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...