Toner olakšava ispis velikog broja stranica

Printer je danas neizostavan dio tehnoloških pomagala koje imamo u domu, pogotovo ako je netko od naših ukućana student ili učenik. Odabir printera može se činiti jednostavnim, no kupite li krivi printer svaki ispis može se pretvoriti u pravu muku. Upravo radi toga, dobro se informirati prije kupnje.

Za one koji planirati puti ispisivati, laserski printeri su najbolja opcija, a oni za ispis koriste toner koji je zaslužan za omogućavanje puno ispisanih stranica.

Toner ili tinta

Kada govorimo o printerima danas, dvije se vrste printera uvijek naglašavaju kao najpopularnije:

  •  inkjet 
  •  laserski

Glavna razlika između ove dvije vrste printera jest u tome kojim se medijem služe tijekom ispisa, odnosno je li to tinta ili toner. Upravo iz tih razlika proizlaze i glavne razlike u brzini, dugotrajnosti i kvaliteti ispisa, a ponekad i cijeni samog printera.

Način rada laserskog printera

Toner je medij za ispis kojim se koriste laserski printeri. Radi se o finom prahu koji može biti različitog sastava, no uvijek u sebi sadrži dvije komponente:

  •  komponentu koja daje boju
  •  komponentu koja omogućuje slijepljivanje (obično neka vrsta plastike)

Laserski printeri rade na principu slijepljivanja praha tonera na papir tako da zagrijavaju samu površinu papira laserom, nakon čega se toner i papir trajno spajaju.

Prednosti tonera

Upravo zato što za slijepljivanje papira i tonera koriste plastiku, toneri pružaju mnogo trajniji i otporniji ispis. Za razliku od tinte, toner nije topiv u vodi pa neće reagirati ako se papir na kojemu ste napravili ispis smoči. 

S druge strane, toner također nije osjetljiv ni na UV zračenje i neće izblijedjeti tijekom vremena, što znači da ga možete koristiti za ispis raznih dokumenata, čak i ako su oni trajno ili djelomično izloženi suncu, bez straha da će boje vremenom nestati ili se promijeniti.

Smanjenje utjecaja na okoliš

Problem koji se često spominje kada se govori o tonerima jest negativan utjecaj na okoliš. Prvi problem koji toneri dijele s tintom su ulošci u kojima oni dolaze. Ulošci su plastični i često kreirani tako da odgovaraju za samo nekoliko modela printera jednog proizvođača. Često su napravljeni za jednokratnu upotrebu, što znači da se njima stvara velika količina smeća. U posljednjih nekoliko godina sve je više proizvođača koji nude reciklažu punjenja tonera. Drugi problem su plastične komponente za spajanje, koje onečišćuju okoliš mikro-plastikom. Odgovor na to je biorazgradiva plastika, koja danas već koriste brojni proizvođači.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...