Vaze – ukras svakoga doma

Vaze su predmeti koji imaju tisućljetnu povijest i koje prate čovječanstvo još od njegovog postanka. Prve vaze su izrađivane još u kameno doba od drveta, kamena i gline, a bile su jednostavnog oblika i siromašnog dizajna. S vremenom se je neumorno eksperimentiralo s različitim materijalima, bojama i oblicima čime se je i proizvodnja vaza razvila i usavršila do najsitnijih detalja.

Raznolikost boja i materijala

Ove posude se izrađuju od raznih materijala od kojih su najčešći staklo, keramika i porculan. Staklo se zbog svoje prozračnosti i vizualne nenametljivosti odlično uklapa u svaki interijer pa je ono ipak najomiljeniji materijal, kako proizvođača vaza tako i ljubitelja ovih predmeta. No, nerijetko se uz staklo ili keramiku u izradi vaza kombiniraju i materijali poput metala, plastike, inoxa, aluminija, bronce, smole.

Ovi različiti materijali omogućuju svakom ljubitelju vaza da pronađete onu koja će se savršeno uklopiti u bilo koji dizajn prostorije. Tržište vaza je uistinu bogato i nudi ove prekrasne ukrasne posude u širokim paletama i kombinacijama, kako boja, tako i oblika, veličina i tekstura.

Dekorativna uloga vaza

Bez obzira da li ju namjeravate koristiti za aranžiranje trajnih svilenih cvjetova ili za održavanje svježine tek ubranog cvijeća – vaza je odličan način za uljepšavanje i osvježavanje vašeg stambenog ili uredskog prostora.

Izborom boje, teksture i oblika vaze pokazat ćete svoju osobnost i ukus, a to je ono što svaku kuću pretvara u dom i svaku, pa čak i onu najobičniju komodu ili policu u zadivljujući komad namještaja. Osim toga, u današnje vrijeme maštovitost dizajnera ne poznaje granice pa su tako i današnje vaze prerasle u prava umjetnička djela, što posebno veseli ljubitelje umjetnina i neobičnih, unikatnih i ekstravagantnih predmeta.

https://www.youtube.com/watch?v=i2bq5GzDTJw

Gdje postaviti vazu?

Vaze možete postaviti u bilo koji kutak doma – u spavaću sobu, kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak. Vaze postavljene u hodnik imaju posebnu vrijednost jer njihova ljepota osigurava dobrodošlicu te ugodan doživljaj za vas ili vaše goste pri samom ulasku u dom.

Posebno atraktivno izgledaju vaze postavljene na prozorsku dasku jer vanjska svjetlost koja se filtrira kroz vazu i njezin sadržaj stvara poseban dojam i doživljaj. Neovisno o tome jesu li prazne ili su ispunjene lijepim cvijećem, vaze su savršen način stvaranja tradicionalnog ili pak modernog i atraktivnog izgleda prostora kao i pozitivnog ozračja koje odašilje spokoj i mir.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...