Žardinjere su svojim dizajnom nezamjenjive posude za cvijeće

Ukrašavanje prostora u kojem se boravi iznimno je bitno. Bilo da je riječ o vanjskom ili o unutrašnjem prostoru, dodatak ukrasnih vaza i posuda za cvijeće uvijek je dobrodošao. Od malog kućnog vrta u kojem rastu neke osnovne biljke do uvoza iznimno skupih luksuznih biljaka i cvijeća, ono što daje poseban šarm je upravo posuda u koju ćemo ih smjestiti. Ono što vanjskom prostoru daje prednost je mogućnost da se u te svrhe koriste žardinjere. One su posebne, kako svojim dimenzijama, tako i izgledom.

Žardinjere su posude za cvijeće za vanjski prostor, ali postoje iznimke

Iako je uobičajeno da se žardinjere postavljaju u vanjski prostor, zbog svoje ljepote i posebnosti, u zadnje se vrijeme dizajniraju i žardinjere za unutrašnji prostor. Naravno, tada je riječ o drugačijem materijalu od kojih su izrađene. Moraju biti lakše i elegantnije pa nije neobično u unutrašnjem prostoru, pogotovo kada je riječ o prostorima većih dimenzija, kao što su luksuzni hoteli ili neboderi tvrtka, vidjeti žardinjere od lijepog drveta ili plastike.

Prve žardinjere osmišljene su u dalekoj prošlosti te su bile isključivo za vanjske prostore. Od tuda su i dobile ime jer na francuskom “jardin” znači vrt. One su stoga prvotno bile prilagođene vanjskom prostoru. Velikih su dimenzija i zbog svoje masivnosti nisu predviđene da ih se podiže i premješta. To možda ne zvuči praktično, ali ima svoju svrhu. Masivnost im omogućava da budu stabilne i izdrže bilo kakve vanjske vremenske uvjete.

Bitni detalji za prosperitet vaše biljke

Iako su žardinjere prekrasne kao posude za cvijeće i može ih se pronaći gotovo svugdje, ipak je potrebno malo znanja kako bi biljka koja ju koristi mogla rasti i nastaviti svoj razvoj i tako nastaviti ukrašavati prostor. Kako bi cvijeće i biljke dobro uspijevale u žardinjerama, izuzetno je važno da žardinjere imaju rupe na dnu koje služe za odvod suvišnih količina vode.

Biljke i cvijeće se za pravilan rast moraju redovito zalijevati. U slučaju da žardinjera nema rupe s donje strane, voda se zadržava i zemlja postaje previše vlažna. Sve to loše utječe na rast biljaka i cvijeća i vrlo je vjerojatno da će u takvom slučaju puno brže uvenuti.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...