Nadutost želuca može se dogoditi svima
Nadutost želuca je zdravstveni poremećaj koji podjednako pogađa i muškarce i žene, a glavni simptom je konstantan osjećaj zasićenosti u trbuhu što uzrokuje zadržavanje zraka, nakupljanje tekućine ili višak masti na trbuhu.
Najčešći uzrok je prepunjenost želuca i crijeva uslijed pretjerane konzumacije hrane, a posebno one koja sadrži velike količine rafiniranih ugljikohidrata i masnoća. Zato se svako savjetuje pripaziti na prehranu i te pretjerivati s unošenjem hrane u organizam.

Sadržaj:
Zašto dolazi do nadutosti želuca
Iako je nadutost želuca većinom posljedica konzumiranja masnih namirnica jer su one teže probavljive pa se samim tim duže zadržavaju u želucu, ono može biti i posljedica:zadržavanja velikih količina tekućine u organizmu
- zadržavanja velikih količina tekućine u organizmu
- gastroenteritisa
- preosjetljivosti na određenu hranu
- zatvora
- sindroma iritabilnog crijeva
- celijakije
- intolerancije na laktozu
- čira na želucu
- zaraze kandidom
Također, do ove pojave kod žena može doći i prije ili tijekom mjesečnice zbog hormonalnih promjena koje potpomažu zadržavanju tekućine u tijelu.
Prevencija je pola posla
Kao i kod svih zdravstvenih poremećaja, moguća je prevencija nadutosti želuca i stoga je važno:
- izbjegavati industrijski proizvedena jela koja sadrže velike količine soli i drugih izvora natrija koje uzrokuju zadržavanje vode u tijelu i nadutost želuca
- izbjegavati mesne prerađevine poput šunke, slanine, kobasica, kockica za juhu, ekstrakata kvasca te slanih štapića
- kupujte namirnice s niskim udjelom soli poput kruha, žitarica, konzerviranog i zaleđenog povrća, maslaca i raznih namaza
- izbjegavajte kuhanje povrća u slanoj vodi
- nemojte dodavati sol i druge slane proizvode hrani koju kuhate kod kuće
- ne jedite nekoliko manjih obroka dnevno
- dobro žvačite hranu te ne pričajte tijekom jela kako ne biste gutali dodatni zrak
- izbjegavajte gazirane napitke
- ne pijte tijekom obroka jer time razrjeđujete želučanu kiselinu i probavne enzime pa se time probava usporava
- izbjegavajte namirnice s mnogo škroba kao što su krumpir i razne tjestenine u istom obroku u kojem jedete bjelančevine ili voće
- ako sumnjate da ste preosjetljivi na neke namirnice, nastojte smanjiti njihovu upotrebu ili ih prestanite u potpunosti konzumirati.
- hranite se namirnicama koje sadrže laktobacile, primjerice jogurti acidofi
Biljke koje pomažu u reguliranju probave
Osim navedenih savjeta za sprječavanje nadutosti želuca mogu pomoći i neke biljke i eterična ulja poput anisa, kima, komorača, bosiljka, đumbira, metvice i cimeta.
Oni su dobri jer umiruju probavni sustav. Također, oni potiču lučenje enzima potrebnih za učinkovitije probavljanje hrane i time sprječavaju bakterije koje uzrokuju tu neugodno pojavu.