9 najplaćenijih poslova u Americi

Saznajte koja zanimanja donose najviše novca

Mnogima je san otići preko velike bare i pronaći dobro plaćen posao. Bez fakulteta, a i sa njim to i nije tako jednostavno. Saznajte kojih je to 9 najplaćenijih poslova u Americi koje mnogi žele.

1. Inženjeri naftnog rudarstva

Godišnji iznos plate inženjera naftnog rudarstva iznosi 119, 060$ i njihovo zanimanje je jedno od plaćenijih u svijetu. Oni kontrolišu bušenja i daju tehničke savjete kako poboljšati naftno tržište. Oni takođe kreiraju formule sa kojima industrija može razviti različite proizvode od nafte i gasa.

Kako do bolje plaćenog posla

2. Marketing menadžeri

Marketing menadžeri su odgovorni za prodaju, reklame i različite marketinške pristupe kojima se povećava zarada. Njihova godišnja plata je 120, 070$.

3. IT menadžeri

IT poslovi su odlično plaćeni u Americi. Kako se tehnologija razvija i proširuje na sve sfere života, IT je zadužen za održavanje skoro svega. Godišnja plata IT stručnjaka je oko 120, 640$.

4. Inženjeri prirodnih nauka

Od istraživanja do razvijanja, posao inženjera prirodnih nauka je odlično plaćen. Prosječna godišnja plata je 127, 000$, a oni testiraju i nadgledaju naučnike u različitim poljima rada.

5. Advokati

U Americi se pravo mora studirati 7 godina , pa tek poslije toga ići na specijalizaciju i praksu. Postoje mogućnosti i da advokat bude sudija, političar pa čak i budući predsjednik Amerike. Njihova godišnja zarada je 129, 000$.

6. Zubari

Ovo je profesija za koju treba najviše učenja, 8 godina. Prije toga budući zubar mora da uči i vježba kako bi primio svoju prvu platu. Ovo je možda jedan od razloga zašto su na listi najplaćenijih poslova. Njihova godišnja zarada je oko 156, 000$.

7. Psihijatri

Iako su i oni doktori, oni zarađuju manje od profesionalaca koji rade u operacionoj sali. Oni su specijalizovani za liječenje ljudi koji imaju mentalnih problema i nedoumica. Godišnja plata je oko 163, 660$.

8. Direktori

Direktori primaju godišnju platu oko 167, 280$. Oni su glavni i odgovorni za uspjeh kompanije kao i za strategije od kojih će kompanija imati beneficije.

9. Medicinski profesionalci

Ipak na listi najplaćenijih poslova dominiraju medicinski profesionalci. Najplaćeniji posao u ovoj oblasti imaju hirurzi čija je godišnja plata 219, 770$. Poslije njih se nalaze anesteziolozi, ortodontisti, internisti kao i fizijatri.

Osim ovih poslova, odlično su plaćeni i piloti, avio inženjeri, finansijski menadžeri, menadžeri prodaje kao i fizičari.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...