Autokozmetika kao šminka za limene ljubimce

Autoozmetika je ne tako davno ušla je na velika vrata i unijela revoluciju u sferu čišćenja, uređenja i održavanja automobila. Različite vrste proizvoda autokozmetike omogućuju da vlasnici očiste, namirišu i održavaju svog limenog ljubimca. Suprotno brojnim mišljenjima, autokozmetiku ne koriste samo vozačice, nego i vozači koji svoje limene ljubimce uređuju skoro kao i sebe. 

Širok asortiman dostupan je u brojni trgovinama s autoopremom, ali brojne proizvode možete pronaći i u velikim supermarketima, na benzinskim postajama i sličnim mjestima.

Širok asortiman proizvoda za čišćenje auta

Kada se nekad spomenula autokozmetika, njen asortiman je uključivao samo deterdžent za pranje automobila i spužvu, a danas je on obogaćen raznim vrstama autokozmetičkih proizvoda kao što su:

 • šampon za pranje automobila
 • spužve za čišćenje s mikrofibra vlaknima
 • krpice od mikrofibre
 • krpice od jelenje kože
 • sprejevi za čišćenje kokpita
 • vlažne maramice za plastiku, kožu, sintetiku
 • sredstva za poliranje
 • zaštitne rukavice
 • setovi za popravak kože
 • voskovi
 • tekućine za pranje felgi i guma
 • mirisi za automobil

Čist i uredan automobil znači ugodnu vožnju

Autokozmetika ne služi samo čišćenju automobila od prljavštine, već nam pomaže da se brinemo o automobilu jer ukoliko se u automobilu dobro osjećamo, naša vožnja u njemu će biti ugodnija i nama i drugim putnicima u automobilu.

Autokozmetika i unutrašnjost automobila
Autokozmetika koristi se i za unutrašnjost automobila

Također, neke studije su pokazale kako uredna unutrašnjost automobila utječe i na smanjenje broja prometnih nesreća jer omogućava bolju organizaciju i preglednost stvari u automobilu bez potrebe za traženjem stvari u neredu što dovodi do pada koncentracije i odvraćanja pažnje od ceste i vožnje.

Čisto staklo je korak prema sigurnosti vožnje

Osim što je uredna unutrašnjost automobila preduvjet za bolju organizaciju i smanjenje broja prometnih nesreća i čistoća stakala, posebno vjetrobranskog, od iznimne je važnosti za sigurnost vozača, putnika i drugih sudionika u prometu.

Video: Kako očistiti Stakla na vašem automobilu

Stoga, svaki vozač mora osigurati čistoću stakala na svom automobilu jer mrlje na staklima mogu ometati vožnju ili pak oslabiti preglednost. Autokozmetika namijenjena čišćenju stakala trebala bi uvijek biti u automobilu, kao i krpica za čišćenje istih. 

Važnost dobrog osvjetljenja automobila

Osim važnosti čistoće stakala i preglednosti, vrlo je važno i dobro očistiti svjetla jer samo dobro očišćena svjetla daju dobro i učinkovito osvjetljenje potrebno tijekom vožnje, posebno noćne vožnje. Osim što ćete i sami kao vozač bolje vidjeti, dobro očišćena svjetla pomažu i drugim vozačima da vas uočavaju s veće udaljenosti. 

Stoga je korištenje proizvoda autokozmetike za čišćenje i poliranje svjetala vrlo bitno ne samo za izgled vašeg automobila, već i za sigurnost vas i ostalih sudionika u prometu.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...