Provjera domene kao prvi korak

Želite li se na bilo koji način predstaviti na internetu, vjerojatno ćete u nekom trenutku poželjeti na internet postaviti vlastite web-stranice. Prvo ih morate izraditi. Imate li dovoljno informatičkog znanja, vjerojatno to možete i sami napraviti, pogotovo ako je riječ o nekim manje zahtjevnim stranicama. No, ako je riječ o ozbiljnim, poslovnim stranicama, takav posao je bolje prepustiti nekoj tvrtki ili pojedincima koji se time bave kako biste dobili bolji rezultat. 

A kada imate gotove web-stranice spremne za postavljanje na internet, morat ćete još registrirati domenu. Bez obzira za koju tvrtku se odlučili, prvo ćete morati proći provjeru domene.

Provjera domene
Provjera domene na internetu se provodi da se utvrdi je li ona slobodna ili nije.

Samo slobodna domena može se registrirati

Provjera domene na internetu se provodi da se utvrdi je li ona slobodna ili nije. Naime, ne mogu postojati dvije potpuno iste domene. Svaka se sastoji od 3 dijela:

  • Naziva
  • Točke
  • Ekstenzije

Točka dijeli naziv i ekstenziju i oni ne mogu biti potpuno isti kao neka već registrirana domena. Zato kad provjera domene izbaci negativan rezultat, morat ćete nešto promijeniti.

Promjena naziva domene

Ako na internet planirate postaviti neku web-stranicu osobne prirode te ako vam sam naziv nije potpuno bitna stavka, ako nakon provjere domene dobijete rezultat da je takva već registrirana, probajte promijeniti naziv. Možete ga samo malo promijeniti, primjerice dodati mu još neki znak, ili ga možete promijeniti u potpunosti. Naravno, ako to nije moguće, onda pokušajte promijeniti ekstenziju.

Promjena ekstenzije

Ako je online provjera domene pokazala da takva ista već postoji, relativno jednostavno rješenje može biti promjena ekstenzije. Riječ je onom dijelu koji se nalazi s desne strane te je od samog naziva odvojen točkom. Najpoznatiji ekstenzija je svakako .COM te su zbog toga već brojni popularni nazivi s tom ekstenzijom odavno registrirani. No, ako vam nije bitno da dobijete baš tu ekstenziju, jednostavnom promjenom ekstenzije možete zadržati isti naziv. 

Promjene ekstenzije može biti i dobra poslovna odluka. Primjerice, ako imate tvrtku i želite domenu mojatvrtka.com. Ako nakon provjere domene saznate da je zauzeta, razmislite o nekoj drugoj opciji. Ako je vaše ciljano tržište Hrvatska, svakako razmislite o hrvatskoj nacionalnoj domeni, s oznakom .HR. Ili, ako je vaše ciljano tržište Europska unija, domena s ekstenzijom .EU je odličan izbor. S takvim odabirom ćete se i bolje rangirati na tražilicama što vam može donijeti odličan poslovni uspjeh.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...