Provjerom domene nastavite postupak registracije

Jednom kada ste konačno spremni svoje web stranice predstaviti svijetu, morat ćete ugovoriti nekoliko različitih usluga. Prije svega, trebat ćete ih smjestiti na neki server, a za to će vam trebati usluga web hostinga. Dostupan je u više različitih paketa pa odaberite onaj najprikladniji za svoje potrebe.

Osim toga, trebat ćete i registrirati željenu domenu. To dolazimo do problema jer ne mogu postojati dvije potpuno iste (istog naziva i ekstenzije). Zato da biste uspješno nastavili postupak registracije, morate uspješno proći prvi korak, a to je provjera domena. Tek kada je ona uspješna, odnosno kada saznate da nitko drugi nije već istu takvu registrirao, moći ćete nastaviti.

Obavezan prvi korak prije registracije domene

Bez obzira za koju se tvrtku odlučite, prvi korak prije nego uspijete krenuti s postupkom registracije je provjera domene na internetu. U principu je riječ o vrlo jednostavnom procesu. Potrebno je unijeti željeni naziv domene kao i željenu ekstenziju. Sustav će tada provjeriti da li je već potpuno ista takva registrirana. Ako to jest slučaj, imate 3 mogućnosti:

  • Promijeniti naziv, a ostaviti ekstenziju
  • Promijeniti ekstenziju, a ostaviti naziv
  • Promijeniti i naziv i ekstenziju

Naravno, u slučaju da ste se već odlučili za određeni naziv i na temelju tog naziva izradili web stranice, onda je najbolja opcija odabrati neku drugu ekstenziju.

Provjera domene putem neovisnih web stranica

Danas na internetu možete pronaći i razne web stranice koje vam nude besplatnu provjeru domena na internetu. S obzirom da se sve te stranice oslanjaju na istu bazu internetskih domena, možete biti sigurni u njihov rezultat. Većina njih će vam nakon što provjerite domenu dati i prijedlog neke tvrtke putem koje možete nastaviti registraciju, što naravno možete i ne morate prihvatiti.

Naravno, u većini slučajeva ćete dobiti i određene prijedloge alternativnih naziva i ekstenzija pa možda vam to ponekad može biti korisno.

Ugovorite više internetskih usluga zajedno

Ako ste planirali registrirati domenu i ugovoriti hosting internetskih stranica, onda se isplati to sve ugovoriti putem iste tvrtke. Na taj način ćete u većini slučajeva moći ostvariti i dodatni popust. Isto tako, putem njih ćete napraviti provjeru internetske domene te ako je slobodna, jednostavno ćete nastaviti registraciju.

Još jedna prednost ovakvog načina ugovaranja internetskih usluga je i u kasnijem traženju pomoći budući da znate da je potrebno da se u slučaju bilo kakvog problema javite na jedno isto mjesto.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...