Pazite na bočna ogledala automobila

Automobili su danas opremljeni raznim senzorima i dijelovima koji su zaslužni za veću sigurnost pri vožnji. No, čak i brojne takve novotarije ne mogu zamijeniti fizičke dijelove koji se na vozilima koriste već dugi niz godina i koji su zaslužni za višu razinu sigurnosti, a to su ogledala automobila. Iako se možda čine kao mali komad plastike i stakla, itakako su važna. 

A kao ona iznimno važna za sigurnost se uvijek spominju bočna ogledala automobila. Ona se nalaze na svakom vozilu i to s njegove desne i lijeve strane. Oblik im se malo razlikuje, ali namjena im je svima ista: omogućuju pregled bočnih strana auta.

Lijevo i desno ogledalo automobila

Kao što je ranije navedeno, ogledala automobila nalaze se s njegove lijeve i desne strane. Pogledom u njih vidjet ćete prilazi li vam koji auto s lijeve ili desne strane, uočit ćete pješake i slično. Iznimno je bitno da pogledate u njih prilikom skretanja kako biste se uvjerili da je ta radnja sigurna, odnosno da nikoga nećete ugroziti. 

Bočna ogledala automobila s njegove desne i lijeve strane.
Bočna ogledala automobila se nalaze na svakom vozilu i to s njegove desne i lijeve strane.

No, budući da auto ogledala ne mogu pokazati baš sve, odnosno uvijek je moguće da se neko vozilo nalazi u mrtvom kutu, svakako je preporučljivo da prije skretanja još dodatno okrenete glavu i provjerite mrtvi kut.

Ručno i elektorničko namještanje retrovizora

Bočni retrovizori mogu se namještati na dva načina:

  • Ručno
  • Elektronički

Automobili novije generacije imaju mogućnost elektroničkog namještanja retrovizora koje omogućuje da ih pomoću gumba namještate kako god vam odgovara. Tako ćete ih moći pomicati u svim stranama kako biste dobili najbolju moguću vidljivost. Preporuka je da ih namjestite tako da vidite obje strane svog auta, ali da ujedno imate i što bolju preglednost sa svake strane.

Ručno namještanje se vrši pomoću prilagođene ručice i ponekad će vam trebati više vremena da sve ispravno namjestite, ali jednom kad to napravite, više to ne morate dirati.

Kupnja u web trgovinama s autodijelovima

Ogledala automobila možete kupiti u fizičkim, ali i u specijaliziranim web trgovinama s autodijelovima. Ono što je odlična opcija kod kupnje online je to što ne morate puno tražiti, nego će biti dovoljno upisati vaš model auta, te će vam se odmah prikazati auto ogledala koja mu odgovaraju.

Kako pravilno namjestiti bočna ogledala automobila

U slučaju kupnje u fizičkim trgovinama, možda ćete morati obići više trgovina dok ne pronađete baš onaj model koji vam je potreban.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...