Veća sigurnost za posjetitelje web stranica s SSL certifikatom

Danas se na internetu može pronaći jako veliki broj različitih web trgovina. Neke su specijalizirane za određenu vrstu proizvoda, dok neke nude proizvode raznih namjena i različitih proizvođača. Iako se one na prvi pogled dosta razlikuju, jedno im je zajedničko. Kako bi kupili robu, posjetitelji im moraju slati osjetljive podatke, poput osobnih podataka, podataka o kreditnim karticama i slično.

Kako bi se spriječilo da netko presretne te podatke i iskoristi ih za nešto loše, koriste se SSL certifikati na web stranicama. Iako ni oni nisu potpuno sigurni, ipak posjetiteljima pružaju veću razinu zaštite nego da uopće nisu instalirani.

SSL certifikat je kratica od engleskog izraza Secure Socket Layer, odnosno predstavlja sigurnosni sloj između web stranice i posjetitelja.

Šifriranje internetskog prometa

Ono što SSL certifikat na nekoj web stranici radi je šifriranje prometa koji posjetitelj šalje prema toj stranici. Riječ je o ranije navedenim osjetljivim podacima koje bi netko mogao zloupotrijebiti. Za to se koriste dvije vrste ključeva za šifriranje:

  • Javni ključ
  • Privatni ključ

Oba ključa na odredištu moraju biti ispravna i potvrđena kako bi se sadržaj mogao prikazati. Upravo taj posao internetski SSL certifikat obavlja u pozadini, odnosno to je nešto što vi kao posjetitelj niti ne vidite.

Još neki detalji o SSL certifikatu

SSL certifikat je kratica od engleskog izraza Secure Socket Layer, odnosno predstavlja sigurnosni sloj između web stranice i posjetitelja. Postoje 3 vrste certifikata kojima možete dodatno zaštititi svoju web stranicu:

  • Domain validation – najmanje siguran jer se provjerava samo putem e-pošte; štiti glavnu domenu
  • Wildcard – jednostavna provjera kao i gore navedeni, ali osim glavne domene štiti i sve poddomene
  • Extended validation – najsigurniji certifikat jer ima više provjera koje mora zadovoljiti; savjet je da se koristi za velike poslovne stranice koje zahtijevaju visok stupanj sigurnosti

Ugovaranje certifikata putem informatičkih tvrtki

S obzirom da je SSL certifikat jedna od usluga koje su često potrebne vlasnicima web stranica, možete je ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki. Te tvrtke ujedno nude i razne druge usluge koje bi vam mogle biti potrebne, kao što su web hosting, registracija domene i slično. Preporuka je da ugovorite sve usluge kod iste tvrtke jer ćete tako kasnije jednostavnije doći do potrebne pomoći.

SSL certifikati se ugovaraju na razdoblje od jedne godine, nakon čega ih morate obnoviti. Imate li web trgovinu, svako investirajte u neki od njih jer ćete tako povećati sigurnost. Jer ako se sigurnost jednom naruši, teško ćete opet privući kupce.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...