Registracija domene u svega nekoliko koraka

Svatko tko želi predstaviti svoje osobne stranice ili stranice svoje tvrtke na Internetu, mora obaviti tri stvari. Prije svega, stranice mora izraditi. To može učiniti samostalno ili to za njega može učiniti netko drugi. Drugi korak je odabir usluga hostinga, odnosno smještaja internetskih stranica. Postoje razne vrste hostinga kao i razne vrste tvrtki koje te usluge nude pa je potrebno izabrati odgovarajuću. I zadnji korak je registracija domene, odnosno adrese koju će korisnik morati upisati u svoj internetski preglednik kada ju želi posjetiti.

Vrste domena

Prije nego se odlučite za proces registracija domene, morate se odlučiti za vrstu domene koju želite registrirati. Sami naziv domene je s točkom odvojen od njene ekstenzije. A upravo ekstenzija se razlikuje ovisno o tome za koju ste se domenu odlučili. Najpopularnija domena danas je com, no upravo zbog te popularnosti je teško pronaći neku slobodnu koja bi bila pogodna. Zbog toga je u posljednjih nekoliko godina organizacija ICANN omogućila korištenje brojnih novih globalnih domena, putem mnogo različitih ekstenzija. Tako se sada često mogu vidjeti ekstenzije kao što su club, ninja, eu i druge.

Osim njih, moguća je i registracija domene neke države, odnosno nacionalnih domena. Svaka država ima svoju nacionalnu domene i pravila oko registracije tih domena se razlikuju među državama.

Registracija domene je vrlo jednostavna

Registracija domene je zapravo vrlo jednostavan proces i ne biste trebali imati nikakvih problema s njime. Globalne domene se registriraju putem neke od ovlaštenih tvrtki koje nude tu mogućnost. Takvih tvrtki ima nekoliko u svakoj državi, a možete se koristiti uslugom bilo koje od tih tvrtki. Krajnji rezultat će zapravo biti isti, bez obzira da li je registracija domene izvršena putem neke od domaćih ili putem neke od stranih tvrtki.

Cijeli proces moguće je obaviti putem Interneta, prateći upute korak po korak. Osnovni preduvjet kako bi registracija domene uopće mogla započeti je da domena koju želite registrirati bude slobodna. Pod time se misli da cijeli naziv domene i ekstenzija nisu isti kao neka već ranije rezervirana domena. No, ako je netko već registrirao domenu istog naziva koji i vi želite, možete se odlučiti za neku drugu ekstenziju i na taj način registrirati željeni naziv domene.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...