Identifikacija na internetu

Kada nekome želite reći tko ste i što ste, odnosno kada se želite identificirati, možete mu pokazati osobnu iskaznicu. Ona sadrži sve potrebne podatke o vama. S druge strane, kada nekome želite pokazati svoje web stranice, bilo da je riječ o osobnim ili poslovnim, dat ćete mu adresu te web stranice koja se sastoji od domene.

Što je domena
Odgovor na pitanje što je domena najlakše je izreći ako se pogleda od čega je ona sastavljena.

A što je zapravo domena? Ona zapravlja predstavlja identifikaciju na internetu koja će razlikovati jednu web stanicu od druge. Isto kao što se podaci na vašoj osobnoj iskaznici razlikuju od podataka nekog drugog te se po njima razlikujete.

Dijelovi domene

Odgovor na pitanje što je domena najlakše je izreći ako se pogleda od čega je ona sastavljena. A to su:

  • Prvi dio (naziv)
  • Točka (u sredini)
  • Drugi dio (ekstenzija)

Prvi i drugi dio birate sami, no uvjet je da ih nitko prije vas nije registrirao. Točka je ono što ih razdvaja. Tako često već i po samoj ekstenziji možete znati je li riječ o nekoj domaćoj ili stranoj web stranici. Ekstenzija može biti u raznim varijantama, a danas je izbor veći nego ikada prije.

Registracija domene

Sada kada znate što je domena, vrijeme je da naučite i što možete s njom napraviti. Glavni korak je registracija domene. To je postupak u kojem ćete zakupiti određenu domenu (naziv i ekstenziju), na određeni period (najčešće godina dana) te ćete je moći postaviti na svoje web stranice. 

Pojednostavljeno, kada sve podesite, kada netko u svoj web preglednik ukuca adresu vaše web stranice, to će ga i stvarno odvesti na nju. Naravno, uvjet za to je da sve dobro podesite jer u suprotnom to neće biti moguće.

Ekstenzije za sve vaše potrebe

Uz odgovor na pitanje što je domena vrlo se često traži i odgovor na pitanje što je ekstenzija. Riječ je o dodatnom dijelu domene koji može imati od dva do više slova. Svaka država ima svoju nacionalnu domenu i njezina ekstenzija je uvijek kratica te države. Hrvatska nacionalna domena je tako hr. To je odlična ekstenzija ako se fokusirate na domaće tržište jer će korisnici unaprijed znati da mogu očekivati sadržaj na domaćem jeziku.

Najveći broj ipak čine globalne ekstenzije od kojih je najpoznatija com. No, zbog toga što je jako puno domena s tom ekstenzijom već odavno zauzeto, mnogi se odlučuju i za razne druge kombinacije koje mogu biti i više nego zanimljive.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...