Domena kao identifikator na internetu

Internet je danas prepun raznih web stranica. Neke su poslovne, neke su osobne, dostupne na raznim jezicima. Svaka od njih je identificirana jednom IP adresom. Ona se sastoji od 4 broja koja su međusobno odvojena točkom. To je teško za zapamtiti pa je uveden sustav domena, odnosno one su postale način identifikacije na internetu.

Tako je svakoj web stranici dodijeljena jedna domena i kada vi upišete njen naziv u svoj internetski preglednik, sustav će je povezati s pripadajućom IP adresom i odgovarajuća web stranica će vam se otvoriti. 

Ono po čemu se jedna domena na internetu razlikuju od druge, osim samog naziva, je i ekstenzija.

Registracija domena

Proces u kojem se neka internetska domena poveže s nekom web stranicom naziva se registracija. Tu uslugu nude brojne informatičke tvrtke, tzv. registratori. Putem njih ćete moći cijeli postupak obaviti vrlo jednostavno, u potpunosti putem interneta. Glavni uvjet da biste mogli registrirati željenu domenu je da već netko prije vas nije registrirao potpuno istu kombinaciju, onda da nije registrirao potpuno isti:

  • Naziv 
  • Ekstenziju

U slučaju da je to netko već napravio, možete se odlučiti promijeniti jedno od toga. Najjednostavnije je promijeniti ekstenziju u neku koja vam također odgovara, a zadržati željeni naziv.

Raznolikost ekstenzija

Ono po čemu se jedna domena na internetu razlikuju od druge, osim samog naziva, je i ekstenzija. Danas su moguće razne ekstenzije, a najpopularnija je svakako .COM domena. Riječ je o globalnoj domeni i zbog svoje popularnosti, danas gotovo da više ne postoje moguće kombinacije kraćih naziva s tom ekstenzijom koje već nisu zauzete.

Mnogi se zbog toga odlučuju na neke alternativne ekstenzije, koje također mogu biti vrlo zanimljive. Primjerice, .EU ako imate web stranice povezane s tržištem EU-a, zatim .INFO za neke informativne web stranice i slično.

Hrvatska nacionalna domena

Planirate li web stranice bazirati na Hrvatsku, preporuka je da se odlučite za hrvatsku nacionalnu domenu. Ona je lako prepoznatljiva po ekstenziji, odnosno kratici zemlje, što je u ovom slučaju .HR. Dostupna je u dvije varijante:

  • Besplatna
  • Naplatna

Besplatna ima određene ograničenja vezana uz odabir naziva i dostupna je samo jedna po korisniku. S druge strane, naplatna .HR domena gotovo da i nema neka posebna pravila za registraciju i možete je registrirati isto kao i neku klasičnu globalnu. Stoga, ako će vaše web stranice biti bazirane na domaće tržište, najbolje se odlučiti za tu varijantu jer će to imati odlične dugoročne učinke. Odlične mogućnosti HR domene možete saznati klikom na poveznicu.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...