Nacionalna domena Slovenije za domaće tržište

Domena je zapravo glavni identifikacijski element na internetu. U slučaju da one ne postoje, da bi došli na vašu web stranicu, korisnici bi trebali upisivati njezinu IP adresu. S obzirom da se one sastoje od 4 broja odvojena točkama, to bi bilo dosta komplicirano. Zato se koriste domene. One se puno lakše mogu zapamtiti i korisnici će ih lako upisati u svoj preglednik. 

Kako bi bile bolje prepoznatljive na tržištu, brojne tvrtke kao naziv domene postavljaju ime svoje tvrtke. Ekstenzija pak pokazuje je li riječ o globalnoj ili nacionalnoj domeni. Svaka zemlja ima svoju nacionalnu domenu koja je prepoznatljiva po kratici te zemlje. Tako je .SI domena slovenska, hrvatska je .HR itd. 

Domena je zapravo glavni identifikacijski element na internetu.

Pravila za odabir naziva .SI domene

Svaka zemlja određuje posebna pravila koje se primjenjuju prilikom registracije nacionalne domene. Primjerice, kod hrvatske nacionalne domene, postoje posebna pravila koje se moraju zadovoljiti, ovisno o tome je li riječ o privatnoj ili pravnoj osobi, a također postoje i posebna pravila vezana uz odabir naziva. 

S druge strane, neke druge nacionalne domene nemaju takvih pravila. Većinom ih može registrirati bilo tko te može odabrati bilo koji naziv. Jedna od takvih je .SI domena. Tako nju mogu registrirati i privatne i pravne osobe, a ujedno i nema nekih posebnih pravila kada se bira naziv domene. Jedino i osnovno pravilo koje inače i vrijedi za registraciju bilo koje domene je da ne mogu postojati dvije potpuno iste, one koje imaju potpuno isti:

  • Naziv
  • Ekstenziju

Sve drugo je moguće pa i ne čudi toliko velika popularnost .SI domene.

Registracija domene putem informatičkih tvrtki

Domena .SI može se registrirati putem informatičkih tvrtki koje nude razne usluge, poput registracije domena, ugovaranja web hostinga i slično. Također možete birati domaće tvrtke u Sloveniji ili razne tvrtke u inozemstvu. 

Sam postupak registracije vrlo jednostavan. Može se vrlo jednostavno napraviti putem Interneta. Bit će potrebno ispuniti osobne podatke ili podatke o tvrtki, unijeti podatke za plaćanje i .SI domena će biti spremna za povezivanje s web stranicom.

Brojne koristi za tvrtke koje posluju u Sloveniji

Danas je .SI domena dostupna za registraciju fizičkim i pravnim osoba, ali vjerojatno će od nje najviše koristi imati tvrtke. Pogotovo one koje žele ponuditi svoje usluge i proizvode na domaćem slovenskom tržištu. 

Za tvrtke koje žele svoje proizvode ili usluge ponuditi na više tržišta, preporučuje se registracija i drugih domena, uz .SI domenu. 

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...