Roštilj – od davnina do danas

Roštilj ili grill dva su najpopularnija naziva za pripremu hrane na rešetkama ili ploči koja se ugrije pomoću ugljena, drva, struje ili plina. Još su i prvi narodi, naši davni preci koristili roštilj za pripremu hrane, odnosno čim je pronađena vatra shvatili su da u nju mogu ubaciti kamenje koje se tako ugrije, a potom se izvadi i na njemu priprema hrana.

Dakako, danas je sve to mnogo drugačije i modernije nego što je bilo u prošlosti, ali čini se kako nam je u krvi još uvijek ostao zapis koji nam govori da nam takva vrsta pripreme hrane jednostavno leži, da nam je svojstvena, da nam je – u krvi. Postoji nekoliko vrsta roštilja, a kako izgledaju ovisi od proizvođača do proizvođača.

Svi koji imaju tu sreću pa žive u kući s dvorištem vjerojatno imaju vrtni roštilj. On može biti složen od komada betona, od cigle ili sličnog materijala. Također je potrebna rešetka za roštilj. Na njemu mogu peći velike količine hrane odjednom te im je pogon manje-više ugljen ili drvo. Uz ovo postoje i električni i plinski roštilji i u ovoj domeni ponuda je doista raznovrsna, šarena i ponekad nam je i samima teško odlučiti što kupiti. Postoje električni i plinski roštilji koji su velikih dimenzija, samostojeći i kao takvi primjereni za korištenje na otvorenom.

rostilj-na-ugljen-1

No, isto tako postoje električni i plinski roštilji koji su malenih dimenzija i odlično pristaju na stol na terasi, balkonu ili čak i u kuhinju. Oni su veoma praktični jer su manjih dimenzija, lako se čiste te omogućuju pripremu hrane za samo jednu ili dvije osobe. Koji god roštilj izabrali, vanjski, unutarnji, manji, veći, na ugljen, plin ili električnu energiju sigurno je da nećete pogriješiti s izborom. Okus hrane s roštilja odvest će vas u neko davno, davno doba, doba naših predaka i izmamiti najljepši osmijeh na lice. Što nam drugo treba?

Napravili ste piknik za cileju obitelj a komarci vam rade probleme? Narukvica protiv komaraca je rješenje za vas!

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...