Problem velike popularnosti com domena

Za sve one koji možda ne znaju što je domena, evo kratkog objašnjenja. Ona predstavlja adresu na internetu, odnosno ono što upisujete u svoj omiljeni preglednik (Chrome, Firefox itd.) kako biste otvorili neku web stranicu. Sastoji se od tri dijela:

  • Naziva
  • Točke
  • Ekstenzije

Naziv i ekstenzija odvojeni su točkom. Korisnik pri registraciji domene može odabrati naziv i ekstenziju, a glavni uvjet je da je željena kombinacija slobodna, odnosno da je netko već ranije nije registrirao.

Com domena
Danas je itekako veliki problem pronaći slobodnu com domenu.

Com ekstenzija kao najpopularnija

Iako postoje razne vrste, domene s com ekstenzijom su svakako najpopularnije. Razlog za to je i činjenica da su se pojavile među prvima i mnogi su poželjeli imati web stranice koje se nalaze iza neke com domene. Zbog toga je danas itekako veliki problem pronaći slobodnu com domenu. Svi oni kratki i zanimljivi nazivi već su odavno registrirani i jedino vam preostaje odlučiti se za neki duži ili za neku drugu ekstenziju. 

Prije nekoliko godina, ponuda ekstenzija je proširena i danas možete birati između vrlo velikog broja različitih ekstenzija koje vam u kombinaciji s dobrim nazivom mogu predstavljati još bolju opciju.

Registracija domene

Usluga koja vam omogućava korištenje domene na dulji vremenski period naziva se registracija domene. U pravilu je riječ o periodu od godinu dana, no moguće je odmah ugovoriti i duži period. Naravno, prije nego što možete krenuti u taj proces, morate proći prvi korak, a to je provjera domene. Ona vam može dati dva rezultata vezana uz domenu, odnosno je li ona:

  • Slobodna
  • Zauzeta

Ako je slobodna, možete jednostavno nastaviti s procesom registracije. U slučaju da je zauzeta, morat ćete se odlučiti za neki novi naziv ili ekstenziju kako biste mogli nastaviti s procesom registracije.

Nacionalne varijante za domaće tržište

Većina zemalja nudi mogućnost registracije nacionalne domene. Ona je karakteristična po ekstenziji koja predstavlja kraticu te zemlje. Primjerice, kada je riječ o Hrvatskoj, riječi je o ekstenziji hr. Također, svaka zemlja ima određenu organizaciju koja se brine o njoj. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet te ih mnogi zbog toga nazivaju i Carnet domene.

Dostupne su besplatne i naplatne varijante, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane pa se prije registracije raspitajte o njima kako biste se lakše odlučili koja varijanta vam najviše odgovara. A nakon toga je jednostavno ugovorite putem neke informatičke tvrtke koja nudi te usluge.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...