EGR ventili mogu uzrokovati razne probleme

Ispušni sustav automobila vrlo je složen. Sastoji se od raznih komponenti koje sve rade s jednim ciljem: ispuštanja što manje onečišćenja u atmosferu. Naime, uz sve više automobila na cesti, sve je primjetnije bilo i zagađenje okoliša. Auti su sve napredniji i sve jači te se pri njihovom radu stvara sve više štetnih tvari koje izlaze u atmosferu.

Zbog toga su donesene brojne direktive kojih se proizvođači automobila moraju pridržavati kako bi se njihovi modeli uopće mogli prodavati na određenim tržištima. Kako bi se ispunile te direktive, u automobile se danas ugrađuju EGR ventili.

Općenito o ispušnom sustavu automobila

EGR ventili u automobilima koriste se i kod modela s benzinskim i dizelskim motorom, no probleme češće zadaje onima s dizelskim motorom. Kratica je to od Exhaust Gas Recirculation, odnosno predstavlja recirkulaciju ispušnih plinova. U praksi to znači da automobilski EGR ventili otprilike 5 do 15 % ispušnih plinova preumsjeravaju natrag u motor kako bi ponovo sagorjeli. Na taj se način smanjuje emisija dušikovih oksida. A upravo su oni najopasniji za okoliš. Optimalna temperatura za sagorijevanje ispušnih plinova je 1800 °C, recirkulacija pomaže da se ona ne prekorači jer se u tom slučaju stvaraju dušikovi oksidi.

Problem s EGR ventilima

Iako na prvi pogled EGR ventili u automobilu djeluju kao odličan dio, ponekad mogu izazvati i određene probleme, posebno vozačima koji voze modele s dizelskim motorom. Problem nastaje zbog nakupljanja previše čađe, a posljedice toga su:

  • Podrhtavanje automobila u leru
  • Osjetni pad snage motora
  • Miris ispušnih plinova u kabini

A nakupljanje čađe moguće je zbog više razloga, a neki od njih su:

  • Previsoka razina ulja u motoru
  • Istrošeni klipovi i karike
  • Česte vožnje na kratkim relacijama itd.

U nekim slučajevima ćete ove probleme moći riješiti samo s čišćenjem EGR ventila, a ponekad će biti potrebna i kompletna zamjena.

Svi potrebni autodijelovi na jednom mjestu

Web trgovine s autodijelovima sve su popularnije među vozačima danas zato što nude veliki izbor po pristupačnim cijenama, a ujedno je i pretraga vrlo jednostavna. Isto je i kada primjerice kupujete EGR ventil za auto. Dovoljno je odabrati svoj model automobila i godinu proizvodnje te će vam se prikazati samo modeli EGR ventila koji su kompatibilni.

Na ovaj način nećete gubiti vrijeme na pretraživanje po više trgovina, već ćete sve napraviti iz svog doma u nekoliko klikova mišem.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...