Briga za ekologiju uz ispušne sustave za auto

Ispušni sustavi za auto su važan dio svakog vozila. Oni su prije svega odgovorni za pročišćavanje plinova i emisija iz motornog sustava, što je važno za održavanje onečišćenja okoliša pod kontrolom, a posljedično i za zdravlje ljudi. Osim toga, također su važni i pri radu vašeg automobila, utječu na performanse i potrošnju goriva. 

U ovom članku ćemo se pozabaviti ispušnim sustavima za automobile i njihovim djelovanjem, te ćemo vam dati sve informacije koje trebate znati o njima.

Što su ispušni sustavi za auto

Ispušni sustavi za auto se sastoje od nekoliko dijelova koji su smješteni na više mjesta u automobilu. Glavni dio ovog kompleksnog sustava je ispušna cijev. Ona služi kao kanal za izbacivanje plinova iz motora. 

Ispušni sustavi za auto
Ispušni sustavi za auto se sastoje od nekoliko dijelova, a glavni dio je ispušna cijev, koja služi kao kanal za izbacivanje plinova iz motora. 

Od ostalih važnih dijelova mora se spomenuti i katalizator, koji koristi kemijske reakcije za pročišćavanje plinova. Tu su još i različiti filtri i drugi dijelovi koji pomažu u optimalnom održavanju rada automobilskog ispušnog sustava.

Kako teku plinovi kroz automobil

Ispušni sustav za auto djeluje tako što pročišćava plinove koji se izbacuju iz motora. Oni prvo prolaze kroz katalizator, gdje se koriste kemijske reakcije kako bi se smanjila količina štetnih plinova, a to su prije svega:

  • ugljikov monoksid
  • dušikov oksid

Nakon toga, plinovi prolaze kroz razne druge filtre i ostale dijelove koji ih pročišćavaju i tek tako prošišćene ih puštaju u okoliš. Sve je potrebno proći kako bi se automobil mogao prodavati na određenom tržištu koje je regulirano posebnim normama. Upravo zbog tih normi, proizvođači auta su prisiljeni u svoja vozila ugrađivati razne nove filtre koji služe za pročišćavanje plinova kako bi bili unutar određenih granica.

Obratite se automehaničaru po potrebi

Automobilski ispušni sustavi se moraju redovito servisirati i održavati kako bi radili optimalno. Ipak, s vremenom se neki dijelovi mogu istrošiti ili oštetiti, zbog čega će biti potrebna njihova zamjena. Ako primijetite da vaš automobil nema iste performanse kao ranije ili ako osjetite neugodan miris iz ispušne cijevi, potrebno je posjetiti automehaničara kako bi provjerio je li sve u u redu s ovim sustavom. 

Porsche sportni izpušni sustav (PSE)

Također, neke dijelove je s vremenom svakako preporučljivo zamijeniti, primjerice katalizator, zbog toga što dođe do njegovog začepljenja. U svakom slučaju, ispušni sustavi za auto su iznimno bitni za okoliš, ali i za funkcioniranje cijelog vozila pa je vrlo važno paziti da sve ispravno radi.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...