Pazite na razine tekućina za auto

Tekućine za auto su važan dio svakog vozila i pomažu u funkcioniranju i održavanju automobila. One su potrebne za hlađenje, podmazivanje, mijenjanje brzina i mnoge druge funkcije koje su potrebne za ispravan rad automobila. Međutim, korištenjem pogrešnih automobilskih tekućina ili neodržavanjem ispravne razine, mogu se pojaviti problemi u radu automobila i smanjiti njegovo trajanje.

Zato svakako provjerite što sve proizvođač vašeg vozila preporučuje redovito mijenjati i u kojim servisnim intervalima jer ćete tako osigurati dugotrajan rad vašeg vozila.

Glavne tekućine za auto

Najvažnije tekućine za auto su:

  •  motorno ulje
  •  rashladna tekućina
  •  tekućina za kočnice

Motorno ulje je vjerojatno poznato svakom vozaču i potrebno je za podmazivanje motora i osiguravanje da se dijelovi koji se pomiču s vremenom ne habaju. Potrebno ga je redovito mijenjati, barem svake godine ili nakon određenog broja prijeđenih kilometara.

najvažnije tekućine za automobile
Motorno ulje spada u tekućine za automobile, koje je vjerojatno poznato svakom vozaču. Potrebno ga je redovito mijenjati nakon određenog broja prijeđenih kilometara.

Rasladna tekućina za auto je potrebna za hlađenje motora i osiguravanje da ne pregrije, dok je ona za kočnice potrebna kako bi osigurala da se automobil može sigurno zaustaviti. 

Što je još ponekad potrebno mijenjati u automobilu

Također postoje i druge tekućine za auto koje su važne, ali ne trebaju se toliko često mijenjati, kao što su tekućina za:

  •  Upravljač
  •  Hidraulični sustav
  •  Spojku

Ona za upravljač je potrebna za nesmetan rad upravljača i osiguravanje da se automobilom može lako upravljati. Ona za hidraulični sustav je potrebna za rad svih takvih sustava i osiguravanje da se dijelovi pomiču bez zastajkivanja. 

Automobilska tekućina za spojku je potrebna za rad spojke i osiguravanje da automobil može mijenjati brzine bez ikakvih problema.

Pazite da ne nedostaje potrebnih tekućina u autu

Korištenje pogrešnih tekućina ili neodržavanje ispravne razine tekućina za auto mogu dovesti do problema u radu automobila, a također i smanjiti njegov nesmetan rad. Stoga je važno koristiti odgovarajuće auto tekućine prema uputama proizvođača i redovito provjeravati njihove razine. Neke razine možete i sami jednostavno provjeriti, dok će vam za neke ipak biti potrebna pomoć automehaničara. Također, ako primijetite povećanu potrošnju goriva, neuglađen rad motora, čudan miris iz automobila i povišenu temperaturu motora, velika je mogućnost da vam nedostaje neka od navedenih tekućina u autu. 

Vodič za tekućine za automobile

Kao zaključak, tekućine za automobile su vrlo važne komponente koje omogućuju ispravno funkcioniranje i održavanje automobila. Korištenjem odgovarajućih i redovnim provjeravanjem njihovih razina, mogu se izbjeći brojni problemi u radu automobila.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...