Stručna pomoć za spašavanje podataka iz diska

Tvrdi diskovi (HDD) danas se nalaze u jako velikom broju stolnih i prijenosnih računala. S vremenom popularniji postaju i čvrsti diskovi (SSD), no tvrdi diskovi su mnogima još uvijek draži zbog nešto većih kapaciteta i niže cijene. Mnogi na njima čuvaju velike količine podataka, od važnih dokumenata, glazbenih i video datoteka i sl. Problem nastaje kada zbog nekog hardverskog i softverskog kvara dođe do oštećenja diska i više nije moguće pristupiti podacima. 

Za mnoge je to veliki problem te se okreću stručnjacima koji im mogu pomoći. Danas postoji nekoliko tvrtki koje vam mogu pomoći spasiti izgubljene podatke s oštećenog tvrdog diska. 

Spašavanje podataka iz diska
Kada dođe do kvara, možete pogledati usluge specijaliziranih tvrtki koje se bave restauriranjem podataka s oštećenih medija.

Razlozi gubitka podataka

Iako je tehnologija izrade tvrdih diskova itekako napredovala u posljednjih nekoliko godina, on su i dalje podložni kvarovima. Spašavanje podataka iz diska zato je potrebno zbog:

  • Slučajno pobrisanih podataka
  • Slučajno formatiranih diskova
  • Diskova koji su stradali mehaničkim putem (primjerice u potresu, uslijed poplave i sl.) itd.

Imajte na umu da cijene restauriranja podataka s diska nisu male i takve usluge uglavnom se isplate ako želite spasiti samo neke iznimno bitne podatke. Ako želite spasiti razne glazbene, video datoteke i slično, ovakve usluge će vam vjerojatno biti preskupe. 

Čitajte i sljedeći članak: Profesionalna izrada web stranica

Kvalitetna izrada internetske stranice je vrlo složen posao i ako niste toliko dobri u tome, bolje je taj posao prepustiti profesionalcima. P

Što nakon oštećenja diska

Kako bi spašavanje podataka s tvrdog diska bilo što učinkovitije, potrebno je napraviti određene stvari kada dođe do kvara tvrdog diska. Prije svega, nemojte pokušati sami popravljati kvar korištenjem raznih dostupnih programa na internetu. Iako ti programi mogu pomoći u određenoj mjeri, mogu napraviti više štete nego koristi i kasnije će tvrtka koja se time bavi imati puno većih problema pri povratu podataka.

Također, najbolje je disk odmah po isključivanju računala izvaditi kako se ne bi pokušavao pokrenuti prilikom pokretanja samog računala. 

Cijene spašavanja podataka s diska

Kada dođe do kvara, možete pogledati usluge specijaliziranih tvrtki koje se bave restauriranjem podataka s oštećenih medija. Cijene spašavanja podataka iz diska se razlikuju od tvrtke do tvrtke. Neke naplaćuju radne sate bez obzira o vrsti kvara, dok neke tvrtke formiraju cijenu ovisno o težini kvara.

Kvarovi na tvrdom disku se uglavnom mogu podijeliti na softverske i hardverske. Hardverski kvarovi su nešto teži za popravak, no i dalje su mogući korištenjem specijaliziranih uređaja u te namjene. Softverski kvarovi su nešto jednostavniji, no u oba slučaja, niti jedna tvrtka ne može garantirati da će vam uspjeti spasiti baš sve izgubljene podatke.

Čitajte i sljedeći članak: Memorijska kartica i dalje je neophodan dodatak

Za razliku od nekih drugih uređaja za pohranjivanje podataka, memorijska kartica smatra se najboljim oblikom zbog niza prednosti

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...