Spašavanje podataka je sve potrebnija usluga

Danas postoje brojne tvrtke koje nude razne informatičke usluge. Neke su se specijalizirale za određena informatička područja. Primjerice, postoji više onih koje nude razne web usluge, poput registracija domena, hostinga internetskih stranica i slično. No, sve je više onih koje nude i spašavanje podataka s raznih medija jer su podaci mnogima danas iznimno važni pa je ta usluga danas itekako tražena.

Podaci se tako mogu spasiti s raznih medija, ovisno o tome kakav je kvar. Ako je kvar samo softverske prirode, onda je taj postupak jednostavniji. Ako je pak riječ o nekom fizičkom oštećenju, tada je još uvijek moguće spasiti podatke, ali ponekad ne u potpunosti.

Odakle se mogu spasiti podaci

Spašavanje podataka moguće je s raznih medija kao što su:

  • Tvrdi disk (HDD)
  • Čvrsti disk (SSD)
  • Memorijske kartice
  • Unutarnja memorija mobitela
  • USB stickovi

Najviše tražena usluga je svakako spašavanje podataka iz diska, bilo da je riječ o tvrdom ili čvrstom disku, s obzirom da ga većina koristi za pohranu podataka. Također, ovisno o tome je li disk oštećen mehanički ili je problem samo softverski, ovisit će i uspješnost povrata podataka.

Dijagnostika kao prvi korak spašavanja podataka

Bez obzira o kojoj vrsti medija je riječ i bez obzira kojoj tvrtki koje nude usluge spašavanja podataka se obratite, prvi korak će uvijek biti dijagnostika medija. Ona za cilj ima utvrditi o kakvom se kvaru radi te kakve su mogućnosti i kakva bi otprilike trebala biti uspješnost postupka vraćanja izgubljenih podataka. 

spašavanje podataka iz diska
Najviše tražena usluga je spašavanje podataka iz diska, bilo da je riječ o tvrdom ili čvrstom disku, s obzirom da ga većina koristi za pohranu podataka.

Ako dijagnostika utvrdi da je riječ o nekom mehaničkom oštećenju, tada će vam tvrtka dati određenu procjenu postotka povrata podataka jer nije uvijek izgledno da ćete moći baš povratiti sve podatke.

Prevenirajte gubitak podataka s raznih medija

Kako vam spašavanje podataka s raznih medija ne bi niti bilo potrebno, možete i sami nešto učiniti po tom pitanju. Najvažnije je redovito raditi sigurnosne kopije podataka, bez obzira o kojem je mediju riječ. Primjerice, podatke s diska je potrebno redovito kopirati na neko drugo mjesto, npr. na USB stick, ili za to koristiti neku uslugu pohrane podataka u oblaku. 

Kako se izvodi spašavanje podataka iz diska?

Podatke s memorijskih kartica i USB stickova također je pametno pohraniti na barem još jedno dodatno mjesto. Tako i u slučaju gubitka podataka, lako ćete ih vratiti s tog drugog rezervnog medija i neće vam biti potrebno spašavanje podataka.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...