Učinkovito spašavanje podataka s raznih medija

Danas se naveliko koriste razni elektronički uređaji, poput računala, mobitela, tableta i slično. Oni su sastavljeni od različitih komponenti, a većina tih uređaja sadrži i neku posebnu komponentu koja služi za pohranu podataka. Kod računala su to uglavnom diskovi, kod mobitela memorijske kartice i slično. 

Upravo podaci su mnogima iznimno vrijedni i to je ono što nikako ne bi htjeli izgubiti. No, ponekad se svejedno dogodi da dođe do nekog kvara, bilo da je riječ o softverskom ili hardverskom, te dođe do gubitka podataka. Spašavanje podataka s medija može biti kompliciran posao i neće uvijek biti potpuno uspješno, ali najbolje je taj posao prepustiti stručnjacima.

Upravo podaci su mnogima iznimno vrijedni i to je ono što nikako ne bi htjeli izgubiti.

Spašavanje podataka s diska

Budući da se danas računala jako puno koriste, spašavanje podataka s diska je jedna od usluga koje će vam vrlo vjerojatno jednom zatrebati u budućnosti. Sam postupak se razlikuje ovisno o tome radi li se o:

  • Stolnom računalu
  • Prijenosnom računalu

Naime, komponente nisu iste pa je spašavanje podataka s prijenosnog računala nešto zahtjevnije jer je njegov disk nešto manjih dimenzija i teže ga je izvaditi. Naravno, taj postupak se može obavljati na dva načina:

  • Softverski
  • Hardverski 

Nestali podaci softverskom greškom

Ukoliko podaci s diska nestanu zbog neke softverske greške, veća je mogućnost da će se moći spasiti. Naime, postoje razni specijalizirani programi koji služe u te svrhe. Neke od njih možete i sami preuzeti s interneta, ali ako imate važne podatke koje želite spasiti, preporuka je da se ipak javite nekoj tvrtki koja se time bavi.

Takve specijalizirane tvrtke za spašavanje podataka imaju i specijalizirane programe koji imaju puno veći stupanj uspješnosti od onih koje sami možete skinuti.

Hardverski kvarovi na disku

Puno teži kvar koji se na disku može dogoditi je onaj hardverski, primjerice kvar elektronike i slično. U tom slučaju, tvrtke koje nude uslugu spašavanja podataka s diska će ga prvo provjeriti, odnosno napraviti dijagnostiku s posebnim alatima kako bi utvrdili razinu kvara. Također će vam dati procjenu što otprilike možete očekivati odlučite li se za njihove usluge.

Kod onih najtežih kvarova, djelatnici takvih tvrtki koriste posebne uređaje putem kojih će se disk rastaviti na dijelove te kako bi se na taj način pokušalo izvući podatke. U nekim slučajevima možete očekivati odlične rezultate, no neki put čak i takav postupak neće moći spasiti baš sve podatke s diska.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...