Memorijska kartica i dalje je neophodan dodatak

Iako živimo u 2020. godini kada većina uređaja u sebi ima odgovarajući prostor za pohranu podataka, zbog sve većeg kapaciteta slika, videa i aplikacija, memorijska kartica je neophodan dodatak. Omogućit će vam da bezbrižno možete pohranjivati stvari na vaš mobitel, te ne brinuti oko toga da ćete ostati bez memorije. 

Što je memorijska kartica?

Ona predstavlja novu vrstu elektroničkog medija za pohranu podataka, koja je znatno manja od dosadašnjih. Osim kod mobitela, SD kartica se danas koristi i kod foto opreme, poput dronova, fotoaparata ili video kamera, koji većinom nemaju svoju memoriju. Osim toga, koristi se i kod:

  • Nekih konzola za video igre
  • Uređaja za reprodukciju glazbe
  • Automobila za učitavanje karata
  • Neke audio opreme

Prednosti memorijske kartice

Za razliku od nekih drugih uređaja za pohranjivanje podataka, memorijska kartica smatra se najboljim oblikom zbog niza prednosti:

  • Veoma male dimenzije
  • Mogućnost višestrukog brisanja i ponovnog snimanja podataka
  • Veoma velike izdržljivosti (pogotovo na temperaturu)

Karakteristike memorijskih kartica

Nije svaka memorijska kartica jednaka i veoma je bitno da prije kupnje proučite razlike i odaberete karticu koja vam je potrebna za vaš uređaj. Ovaj problem može biti posebno izražen kod video kamera, koje na sporije kartice neće moći direktno snimati videozapise u visokim kvalitetama.

Memorijska kartica
Nije svaka memorijska kartica jednaka

SD memorijska kartica je jedna od zadnjih serija koje su se pojavile na tržištu, a prve kartice su se nazivale CF (Compact Flash). Zadnji model koji možete pronaći na tržištu je xD kartica, koja je još uvijek novitet i ne nudi veliki kapacitet, ali se može pohvaliti brzinom prijenosa podataka.

Memorijske kartice u prošlosti

I dok je danas standard micro SD kartica, u prošlosti su memorijske kartice bile znatno drugačije i posebno prilagođene za uređaje. Bile su puno većih dimenzija i znatno manjeg kapaciteta, a mnogi će se sjećati:

  • Xbox memorijskih
  • Sony PlayStation memorijskih kartica
  • Raznih memorijskih kartica za druge konzole, poput Nintendo Wii

Spašavanje podataka s memorijske kartice

Memorijska kartica je veoma važan uređaj, jer služi za pohranu podataka koji su nerijetko od velike važnosti. Iako je veoma izdržljiva, kao i svaki tehnološki element podložna je mogućim kvarovima ili oštećenjima. Ako ste slučajno izbrisali podatke ili se vaša SD kartica ne može učitati, nemojte paničariti. Postoje specijalizirane firme koje se bave spašavanjem podataka s uređaja za pohranu, poput firme kotar.si. Oni će stručnim alatom i programima spasiti podatke s vaših pokvarenih uređaja i jamčiti za kompletnu diskreciju. Slobodno im se javite za više informacija.

Čitajte i sljedeći članak: Domena HR za stranice namijenjene domaćoj publici

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...