Stropna rasvjeta

Dobra rasvjeta daje svakoj prostoriji više živosti. Definira prostoriju i daje joj svjetlost i toplinu. Različite vrste rasvjete se mogu koristiti za različite svrhe – jednostavno kao osvjetljenje tijekom tamnijeg doba dana ili noći, svjetlost potrebna da dovršimo radove ili jednostavno da uljepšamo prostor – kada želimo posebno naglasiti antikni ili prestižan komad namještaja, umjetničku sliku ili policu s knjigama, najlakše ćemo to napraviti tako da ih osvijetlimo.

Glavne vrste stropnih rasvjetnih tijela jesu:

Plafonijere – rasvjetna tijela koja su smještena uz sam plafon. Pogodne su za prostore u kojima su stropovi niski. Veliki izbor različitih motiva olakšava postizanje elegantnog i modernog izgleda. Plafonijere nisu skupe, a žarulje se mogu vrlo lako mijenjati.

led-light-top-2
Visilice – kao što im ime sugerira, ova rasvjetna tijela vise sa stropa. Visilice se smatraju najatraktivnijim rasvjetnim tijelima. Na nekim vrstama visilica je moguće podesiti svjetlost na način da se usmjeri prema gore, umjesto prema dolje i na taj se način stvori prigušenije svjetlo i intimnija atmosfera. Osnovne vrste visilica su lusteri i stropne ili zidne lampe. U odnosu na plafonijere ih je teže održavati.

Uvučene svjetiljke – ove svjetiljke su postavljene u samom stropu. Izgledaju diskretno i elegantno. Reflektori – atraktivna vrsta rasvjete koja daje mogućnost efektnog usmjeravanja svjetla, a ovisi o našoj želji (i odabiru žarulje) hoće li svjetlost biti u uskom snopu ili raspršena. Stropna rasvjeta je osnovna rasvjeta u svakom domu. Ovisno o namjeni prostorije, stropna je rasvjeta obično pojačana dodatnom rasvjetom (zidno, podno, stolne lampe).

Najatraktivnije i najskuplje rasvjetno tijelo koje ljudi stavljaju u svoje domove je obično upravo stropna lampa ili luster iznad blagovaonskog stola. Međutim, ako želite da vam se gosti oduševe već pri ulazu u dom i osjete dašak luksuza i blagostanja – možete postaviti raskošan luster u predvorje. Ako niste sigurni hoćete li dobro spojiti stilove, slobodno angažirajte stručnjaka.

Prečitajte i kakve su LED žarulje i nova tehnologija.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...