Čišćenje korekcijskih naočala

Najbolji način da korekcijske naočale što duže potraju, ukoliko ne dođe do promjene dioptrije, je da se o njima dobro brinete, odnosno da ih čistite i održavate na pravilan način. Pogrešnim čišćenjem možete uzrokovati brojna oštećenja leće i ogrebotine. 

Korekcijske naočale
Najbolji način da korekcijske naočale što duže potraju, ukoliko ne dođe do promjene dioptrije, je da se o njima dobro brinete

Stoga se savjetuje pravilno održavanje naočala, a prvi savjet je da svakako prije čišćenja korekcijskih naočala operete ruke kako na njih ne biste prenijeli nečistoće s ruku poput prašine, ostatka kreme i slično. Pri pranju ruku je važno koristiti sapun koji ne sadrži nikakve losione, kao i to da nakon sušenja ruku ne ostanu vlakna s ručnika. 

Najbolji način čišćenja korekcijskih naočala

Kao najbolji način za čišćenje korekcijskih naočala, pokazalo se ispiranje mlakom vodom uz pomoć koje se odstranjuje prašina i ostale mehaničke čestice koje bi mogle uzrokovati grebanje leća prilikom čišćenja. Potom, nakon skidanja masnoće s leća, potrebno je staviti kap sredstva za pranje posuđa na leće te lagano trljati svaku stranu leće i sve dijelove okvira, uključujući i dio za nos i dijelove koji dolaze iza ušiju.  

Nakon toga je važno dobro isprati leće kako ne bi ostale zamrljane sapunom nakon sušenja. Korekcijske naočale čistite i održavajte tkaninom koja ne ostavlja vlakna i mrvice koje bi mogle oštetiti leću stoga se preporučuju krpice od mikrovlakana. 

Obratite pažnju kod održavanja leća

Kada govorimo o čišćenju i održavanju korekcijskih naočala, valjda izbjegavati sljedeće:

  • korištenje sredstava za pranje prozora ili čišćenje glatkih površina jer njihovi sastojci mogu oštetiti leću ili premaz leće
  • čišćenje slinom
  • brisanje papirnatim ručnicima ili toaletnim papirom
  • brisanje rubom majice

Iako vam se ovi savjeti možda čine beznačajni, iznenadili biste se s koliko ljudi dolazi u razne optike s problemima nastalim nakon ovakvog održavanja.

Otklanjanje sitnih ogrebotina s leća

Ukoliko ste primijetili sitne ogrebotine na lećama svojih korekcijskih naočala, postoji rješenje kako ih ukloniti. Naime, najprije treba dobro očistiti korekcijske naočale tako da se ukloni sva prašina s njih, koristeći mlaku vodu i krpicu od mikrovlakana. Zatim je potrebno koristiti sodu bikarbonu ili neabrazivnu pastu za zube. Sodu je potrebno pomiješati s malo vode, dok se ne dobije gusta pasta. Nakon toga je dobivenu pastu ili pastu za zube potrebno nanijeti na mjesta na kojima se nalaze ogrebotine i polirati kružnim pokretima, uz pomoć vunene krpice 30-ak sekundi. Nakon završenog poliranja, korekcijske naočale je potrebno isprati hladnom vodom i osušiti. Ukoliko su ogrebotine i dalje prisutne, potrebno je ponoviti postupak.

Čitajte i sljedeći članak: Prvi znakovi trudnoće ne smiju se ignorirati

Prvi znakovi trudnoće mogu biti glavni razlog za napraviti test trudnoće. 

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...