Prvi znakovi trudnoće ne smiju se ignorirati

Nevezano da li planirate trudnoću ili ste bili seksualno aktivni bez kontracepcije, prvi znakovi trudnoće mogu biti glavni razlog za napraviti test trudnoće. Oni se pojavljuju već nekoliko dana nakon oplodnje kod većine žena, dok kod nekih nema nikakvih simptoma do izostanka mjesečnice. Sve o tome koji su prvi znakovi trudnoće, i što učiniti nakon potvrde trudnoće, saznajte u nastavku teksta.

Izostanak menstruacije

Kao glavni i najpoznatiji znak za moguću trudnoću ističe se izostanak menstruacije. U slučaju da vam mjesečnica kasni, potrebno je napraviti test za trudnoću kako biste bili sigurni da li se radi o trudnoći ili ne. Valja napomenuti da je kod nekih žena moguće i normalno menstrualno krvarenje i u slučaju trudnoće, no ono se razlikuje po tome što je blaže i kraće od normalne menstruacije. Također, na izostanak ili kašnjenje menstruacije mogu utjecati i mnoge druge stvari poput bolesti, stresa, prekomjerne težine ili nekih hormonalnih promjena u tijelu. Osim samog izostanka menstruacije, mogući su i prvi znakovi trudnoće koji se dešavaju već nekoliko dana nakon oplodnje.

Čitajte i sljedeći članak: Liposukcija je sve popularniji tretman

Jedan od najpopularnijih kirurških zahvata u segmentu odstranjivanja masnog tkiva svakako je liposukcija. Čak i sam naziv ovog tretmana znači upijanje (sukcija) masnog tkiva (lipo tkivo).

Umor i jutarnje mučnine

Iako se umor tijela može pojaviti radi mnogih stvari, u prvom tjednu trudnoće moguće je da osjetite jači umor i da nemate energije za sebe. Upravo to se dešava zbog stvaranja bebe, a posebno može biti izraženo ujutro. Kod mnogih žena prvi simptom su bile upravo jutarnje mučnine i nemogućnost jela hrane. Hormon progesteron je odgovoran za usporen probavni trakt kod trudnica, što rezultira nakupljanjem hrane u želucu i mogućnosti povraćanja ili proljeva.

Natečene grudi i bol

Grudi mogu biti jedan od prvih pokazatelja na tijelu žene da se radi o mogućoj trudnoći. Natečene i uvećane grudi koje su bolne na dodir ili pojava tamnog prstena oko bradavice može biti znak da se u vašem tijelu stvara novi život. Osim toga, bol u kralježnici ili česte glavobolje mogu biti znakovi trudnoće.

Često mokrenje

Najčešće u drugom mjesecu trudnoće javlja se potreba za sve češćim mokrenjem kod trudnica, zbog povećanog dotoka krvi u bubrege.

Ovo su prvi znakovi trudnoće koje bi žene trebale shvaćati ozbiljno i u slučaju kašnjenja menstruacije napraviti test što prije!

Paradontoza je bolna upala zubnog tkiva. Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koje učvršćuju zube. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...