Bolni čvorići koji mogu implicirati ozbiljnije bolesti

Veoma neugodan i bolan čvorić od upaljenog tkiva, znan kao granulom, česta je popratna pojava upala. Osim infekcije, on može oviti strano tijelo u tkivu, a nekad na žalost nastaje bez nekog očitog razloga. Kada se pojavi na pojedinim dijelovima tijela, poput zuba, može biti izrazito neugodna i bolna pojava kada se infekcija zakomplicira, a tada može rezultirati mnogim ozbiljnijim posljedicama te na kraju potpunim gubitkom zuba.

Također može biti i simptom nekih ozbiljnijih bolesti, poput tuberkuloze, Crohnove bolesti i sarkodioze, pa je, primijetite li ga na tijelu ili nešto njemu slično, pametno posjetiti liječnika.

Općenito o granulomu

Granulom je naziv za čvorić načinjen od upalnog tkiva kojim tijelo odgovara na neku infekciju. Ovisno o mjestu, on se nekad može napipati u obliku kvržice unutar tkiva, a osim kao simptom upale ili infekcije, on također može biti odgovor tijela na strano tijelo u tkivu.

Zato su granulomi česta pojava nakon operacija, pogotovo ako u tkivu ostane npr. konac od šava. Može  se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, kao na primjer kod sarkodioze, no može se proširiti i na druge organe. On sam po sebi nije zarazan, no neke bolesti koje ga uzrokuju mogu biti, poput ingvinalnog granuloma, koji nastaje djelovanjem mikroorganizama.

Zubni granulom

S obzirom da se može pojaviti u bilo kojem tkivu, ne postoji univerzalno rješenje za njegovo liječenje. Najčešći granulom koji se pojavljuje je onaj zubni. U početku, on nema simptoma te ga je moguće otkriti tek detaljnijim pregledom usne šupljine i obaveznim RTG-om, gdje je vidljiv kao „kapica“ na korijenu zuba. Ako se primijeti u početnoj fazi, moguće ga je riješiti sterilizacijom prostora na kojemu se nalazi te čišćenjem zuba.

Ipak, ako je upala kritična pa ga nažalost nije moguće očistiti i ukloniti, najčešće se liječenje započinje odstranjivanjem dijela živca zajedno s granulomom. Postupak se provodi pod lokalnom anestezijom te nije bolan, a ovisno o komplikacijama traje između 20 i 60 minuta. Ako pak ne postoji šansa da se zub ponovno revitalizira, granulom može dovesti do toga da se cijeli zub mora odstraniti,  stoga su dentalna higijena i redoviti posjeti stomatologu veoma bitni.

Mineral MSM za zdravlje ljudskog organizma. MSM (metil sulfonil metan) je oblik organskog sumpora, jednog od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...