Motorna ulja su vrlo važan element u automobilu

Za pravilan rad automobila potrebno je nekoliko elemenata. Brojni vozači automobila ne znaju mnogo o radu automobila, već jedino o čemu vode brigu je da natoče gorivo. No, uz pravilan rad svih dijelova automobila i goriva, za optimalni rad su vrlo bitna i motorna ulja. Ona su prije svega važna za dugotrajan rad motora. Naime, motorna ulja sprječavaju trošenje metalnih dijelova motora. Prilikom rada motora, metalni dijelovi dolaze u kontakt i među njima se razvija trenje. U slučaju da nema motornog ulja, oni će se puno brže trošiti što će u konačnici dovesti do kvara motora.

Motorna ulja u više varijanti

Moguće je razlikovati tri varijante motornih ulja. Nekada su se najviše koristila mineralna motorna ulja. Ona nastaju kao rezultat destilacije nafte, ugljena i drveta. Mogu se koristiti na automobilima starije generacije, no nikako ih ne biste trebali koristiti u novijim automobilima. Noviji automobili imaju sve naprednije motore i mineralna motorna ulja više nisu dovoljna za njihov kvalitetni rad. Za njih se danas koriste sintetička ili polusintetička motorna ulja. Riječ je o umjetno napravljenim uljima koji sastoje još i razne aditive i pokazala su se kao odlično rješenje za automobile.

Redovita provjera

Za optimalan i dugotrajan rad motora bez kvarova, morate biti sigurni da vaš automobil ima dovoljnu količinu ulja. Ponekad se može dogoditi da se probuši spremnik za ulje i zbog toga može doći do njegova istjecanja. Ako to ne primijetite na vrijeme i ako motor bude duže radio bez dovoljne količine motornog ulja, može doći do njegova kvara. Stoga je potrebno redovito provjeravati količinu motornog ulja, što je vrlo jednostavan proces. Nakon što otvorite poklopac automobila ispod kojeg se nalazi motor, pronađite spremnik za ulje(na njemu je uglavnom nacrtana kantica s uljem ili sadrži natpis) i otvorite ga. U njemu se nalazi šipka koju je potrebno izvući iz spremnika te potpuno obrisati. Nakon toga se ponovo uroni u spremnik i izvadi. Tada na njoj možete očitati razinu ulja jer sadrži skalu. Bitno je da je razina između oznake minimalne i maksimalne razine. U slučaju da vidite da je razina ispod minamalne, što prije kupite novo motorno ulje te ga dolijte u spremnik.

EGR ventil za auto radi tako da 5-15% ispušnih plinova iz motora preusmjerava natrag u motor kroz usisnu granu na ponovno sagorijevanje u cilindrima. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...