DPF filter krutih čestica

Ovaj filter je dobio skraćenica za engleski naziv “Diesel Particulate Filter” ili dizelski filter čestica. DPF filter je prilično bitan i nezgodan dio automobila pa je stoga i prilično skup.

Zašto je uopće nastao DPF filter?

80- te su godine u kojima je nastao DPF za dizelske motore koji je napokon uspio ukloniti crni dim iz ispušne cijevi dizelskih motora koji je bio vrlo protivan ekološkim normama. Upotreba ovog filtera nije zaživjela sve dok se 2006. nije počeo primjenjivati zakon koji je tražio veliko smanjenje emisije krutih čestica iz ispuha zbog čega se DPF filter ponovno vratio u igru. Postao je obavezan dio opreme dizelskih motora.

DPF filter je tzv. suhi filter

Iako postoje i FAP filteri koji sadrže spremnik i sustav za doziranje posebnih aditiva za snižavanje temperature u filteru, DPF su rasprostranjeniji filteri jer su povoljniji od FAP-a. Za pravilan rad ovih filtera potreban je potpuno ispravan motor jer bilo kakav talog iz glave motora ili ulje koje dolazi do ventila pomaže brzom začepljenju DPF filtera.

S obzirom da je DPF suhi filter to zapravo znači da ga uopće ne morate održavati jer ne zahtijeva dodatnu tekućinu kao recimo FAP filteri. No zato je bitno da održavate motor i koristite posebna motorna ulja koja će spriječiti stvaranje čađe i sličnih čestica. DPF filter će svakako stradati ako se auto u kojem se nalazi koristi za gradsku vožnju jer dizelaši su zapravo stvoreni za intenzivno korištenje na veće udaljenosti. Osim toga češće će dolaziti do popravka motora i ispušnog sustava što može biti frustrirajuće.

Simptomi začepljen DPF filtera

Najočitiji znak kvara na filteru je njegov upaljen indikator. Tu je i pad snage automobila i slabo ubrzanje. Može se upaliti i lampica za kvar motora. Kvalitetan DPF filter može izdržati oko 200 tisuća km bez  izmjene ako vozač ispravno vozi auto. Nepravilnim radom može izdržati i do 4 puta manje. Bitno je znati da je DPF dobra stvar jer smanjuje stvaranje čađe u autu. Ali od sada je i obavezan zakon tako da je ugrađen u svaki auto koji izlazi iz tvornice. Nemojte riskirati  kaznu i čuvajte okoliš.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...