Automobilska lambda sonda je ključni element ispušnog sustava

Što je sonda lambda?

Lambda sonda je obavezan dio svakog automobila, a noviji i ekološki osvješteniji auti mogu imati i po dvije ugrađene lambda sonde. Jedna će biti ugrađena ispred, a jedna iza katalizatora i zajedno će utjecati na ispušne plinove i očitavati greške u katalizatoru. 

Zašto je ovaj mali uređaj toliko bitan za ekologiju? Zbog toga jer regulira količinu ispušnih plinova koje proizvode automobili i time smanjuje zagađenost zraka i okoliša. 

Auto lambda sonda je maleni dio, sličan svjećici, ali je njegova uloga jako važna i nadasve je fascinantno kako tako maleni uređaj može obavljati tako vitalnu funkciju, osobito s obzirom na mjesto na kojem se nalazi. Prije nego što su lambda sonde počele ugrađivati u automobile  katalizatori su uspijevali korigirati 60 % ispušnih plinova, a sada je stupanj pretvorbe katalizatora gotovo stopostotan.

Izduvni sistemi kontroliraju odvođenje plinova 

Izduvni sistemi automobila kao svoj glavni zadatak imaju odvođenje vrućih plinova nastalih radom motora na otvoren prostor (sigurnosna mjera za putnike), ali dodatno služe i kao prigušivači buke koja nastaje u motoru prilikom ispuha.

Auspuh je dio izduvnog sistema
Auspuh je dio izduvnog sistema koji odbija ili upija zvukove plina koji putuje kroz ispuh

Izduvni sistem se sastoji od nekoliko dijelova i svaki od njih obavlja bitan posao. Ispušna grana i ispušne cijevi su priključene na katalizator i prednji lonac, a važnu ulogu ima dio sustava koji prigušuje buku – auspuh.

Plinovi iz motora putuju kroz ispušne ventile u ispušne cijevi, a s obzirom na to da su pod velikim tlakom uzrokuju jako titranje i jaku buku koja bi bila nepodnošljiva da plinovi ne prelaze dugi put kroz ispušne kolektore, cijevi i auspuh, koji prigušuju već smirenije zvučne titraje plinova. Svi ovi dijelovi se zajednički nazivaju izduvni sistemi.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...