Nova životna faza kao student

Upisom fakulteta u novom gradu mnogi novopečeni studenti se susreću s potencijalnim problemom zvanim traženje studenskog stana ili studentske sobe. Situaciju si mogu olakšati prijavom na natječaj za dodjelu studentskih soba u studentskim domovima, no nažalost mnogi nemaju tu sreću da je dobiju pa moraju krenuti u samostalnu potragu za istim. No, danas je to puno jednostavnije jer se puno toga može pronaći i putem interneta.

Pripremite živce i novac pri potrazi za studentskom sobom

S obzirom da se svake godine upisuje sve veći broj studenata na fakultete u velikim gradovima, potražnja za studenskim sobama i studentskim stanovima sve je veća, a s tim u vezi svake godine rastu i cijene njihovog najma. 

Osim financijskog aspekta, vrlo važan je i psihološki aspekt jer ćete se prilikom potrage zasigurno puno puta iznenaditi u kakvom su stanju studentske sobe i stanovi koji se daju u najam. Često su to vrlo visoke cijene uz ponekad sulude uvjete i ne tako pristupačne najmodavce stoga je važno oboružati se strpljenjem kako biste našli idealnu studentsku sobu ili stan za sebe.

Potražnja za studenskim sobama i studentskim stanovim
Potražnja za studenskim sobama i studentskim stanovima sve je veća, a s tim u vezi svake godine rastu i cijene njihovog najma. 

Oblici potrage za studentskim smještajem

Kada tražite studentsku sobu ili stan važno je znati da imate opciju samostalnog traženja svog smještaja putem oglasa, preporuka prijatelja ili poznanika te opciju profesionalnog traženja. U tome će vam pomoći agencije za nekretnine koje imaju iskustva u tome. 

Ipak, usluge agencije za nekretnine su najčešće vrlo skupe te se samim tim ne uklapaju u studentski budžet, no s druge strane nude garanciju za dobar smještaj i dobre, provjerene najmodavce.

Obratite pažnju pri potpisivanju ugovora o najmu

Iako brojni stanodavci bježe od opcije potpisivanja Ugovora o najmu, on je ipak najbolje rješenje i za stanodavca i za stanoprimca jer ih štiti od neželjenih troškova, nesporazuma i ostalih nepredviđenih situacija do kojih može doći. Evo i važnih stavki koje moraju biti regulirane Ugovorom o najmu studentske sobe:

  • stanodavac mora stan/kuću održavati u funkcionalnom stanju
  • stanodavac je odgovoran je za popravke nastale uslijed više sile, starosti (instalacije, krovište, ispravnost uređaja) 
  • student je odgovoran za redovno održavanje stana i opreme u njemu te je dužan sanirati sve štete nastale nemarnim rukovanjem ili nepažnjom
  • student mora redovno plaćati režije i najamninu i ukoliko to ne čini stanodavac ima pravo otkazati Ugovor
  • stanodavac mora osigurati mirno korištenje stana (nema nenajavljenih ulazaka)
  • Ugovor se može potpisati na određeno ili neodređeno vrijeme, ali kako god bilo i jedna i druga strana imaju pravo otkazati Ugovor uslijed nepoštivanja Ugovornih obveza od druge stran (otkazni rok je obično 30 dana)

Ako ste student geografije ili povijesti, teško da postoji bolji dekor za vašu študentku sobu od povijesnih karata. Čitajte više klikom na poveznicu.

Pročitajte sljedeći članak: LED reflektor sa senzorom je sve popularniji

LED rasvjeta se danas koristi u kuhinjama za osvjetljavanje radnih jedinica, u kupaonicama, dnevnim boravcima, ormarima, ali i za osvjetljavanje vanjskih prostora za čije osvjetljavanje su posebno popularni postali LED reflektori sa senzorom.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...