Prepoznajte probleme s auto katalizatorom

U sve današnje automobile ugrađen je katalizator. Neki vozači ga uglavnom povezuju s modelima s dizelskim motorom, ali to nije tako, on se nalazi i u modelima s benzinskim motorom. Osnovna funkcija mu je pročišćivanje ispušnih plinova iz auta. Bez tog dijela brojni automobili ne bi prošli tehnički pregled, konkretno ekološki test.

Danas su u većini država na snazi brojne norme koje se tiču dopuštenih količina ispušnih plinova i ako one nisu zadovoljene, proizvođač na tom tržištu ne može prodavati svoja vozila. Zato se svi proizvođači trude imati što bolji ispušni sustav kako bi mogli udovoljiti tim strogim normama.

Katalizator u automobilu
U sve današnje automobile ugrađen je katalizator.

Ispušni sustav automobila

Jedan od važnijih sustava u automobila svakako je onaj ispušni. On se sastoji od brojnih dijelova koji za zadatak imaju pročistiti ispušne plinove do to mjere da ne zagađuju okoliš. Naravno, to nije lako postići pa je vrlo bitno da su svi dijelovi ispravni. Zato je katalizator u automobilu jedan od njegovih najvažnijih dijelova. 

On se ugrađuje u ispušnu cijev kako bi bio što bliže plinovima koji se ispuštaju. Problem sa smještajem na ovom mjestu je njegov kraći životni vijek jer je cijelo vrijeme izložen vrlo visokim temperaturama.

Briga za ekologiju uz ispušne sustave za auto – kako znati trebate li nov katalizator

Vrste auto katalizatora za ugradnju

Kada je vrijeme za zamjenu dotrajalog automobilskog katalizatora, možete kupiti 3 vrste:

  • Originalni
  • Zamjenski
  • Polovni

Nije potrebno posebno naglašavati koja je opcija najbolja. Naravno, originalni auto katalizator je svakako najbolja opcija, ali verovatno i najskuplja. No, zbog toga možete očekivati i vrlo dugačak životni vijek. Mnogim vozačima će se zamjenski pokazati kao najisplativija opcija. Mogu biti vrlo kvalitetni jer ih nerijetko rade tvrtke koje su se specijalizirale samo za to. 

Kao najmanje primaljiva opcija su polovni modeli, koje biste trebali kupovati samo ako dobro poznajete autodijelove. Jer ako kupite onaj koji je već jako star ili dosta istrošen, platit ćete za nešto što ćete vrlo brzo morati opet zamijeniti. 

Problemi s automobilom

Postoje brojni problemi koji se mogu javiti pri vožnji automobila. Neke od njih je teško na prvu povezati s radom katalizatora u autu, no upravo on može biti uzrok. Neki od takvih problema su:

  • Veća potrošnja goriva od uobičajene
  • Gubitak snage motora pri vožnji
  • Nepravilan rad motora uz trzaje
  • Pali se lampica za provjeru motora na kontrolnoj ploči

Primijetite li bilo kojih od ovih simptoma, svakako se što prije obratite nekom automehaničaru kako bi vam provjerio automobil.

Postovi iz iste kategorije:

You may also like...